Ministerstvo dopravy: Projekt C-ROAD položí základy pro autonomní vozidla a „chytré“ dálnice

10.10.2017 15:49

Do roku 2020 bude na světě podle odhadů až 10 milionů datově propojených a autonomních vozidel. Aby na to Česká republika byla připravena, připravila evropský projekt C-ROADS. Ministerstvo dopravy a další partneři projektu ve čtvrtek 12. října ve 14:15 hodin podepíšou společnou konsorciální smlouvu. Tímto okamžikem projekt oficiálně odstartuje.

Ministerstvo dopravy: Projekt C-ROAD položí základy pro autonomní vozidla a „chytré“ dálnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

V rámci projektu C-ROADS Czech Republic budou v letech 2017 až 2020 nasazeny C-ITS systémy nejen na dálnicích D1, D5, D11, ale i ve městech a městské hromadné dopravě či na železničních přejezdech. Důležitou součástí bude testování využití stávajících i zcela nových mobilních technologií pro vzájemnou komunikaci vozidel vybavených kooperativními systémy. Cílem je naučit vozidla sdílet informace mezi sebou a komunikovat s infrastrukturou. Počáteční testování už nyní probíhá na dálničním úseku Pražského okruhu mezi Mirošovicemi a Rudnou (části dálnic D1, D0 a D5), kde byly instalovány komunikační jednotky na infrastruktuře a na vybraných vozidlech ŘSD.

Projekt C-ROADS Czech Republic koordinuje Ministerstvo dopravy a poběží až do roku 2020. Přispěje ke zvýšení bezpečnosti dopravy v Evropě a položí základy na cestě k využívání kooperativních systémů a automatizovaného řízení vozidel, včetně těch autonomních. Na projektu spolupracuje 8 hlavních partnerů: AŽD Praha, ČVUT, Intens Corporation, O2 Czech Republic, T-Mobile, ŘSD, SŽDC a Brněnské komunikace. Projekt je spolufinancován z Nástroje pro propojení Evropy (CEF Transport), zástupci všech partnerů budou přítomní na místě u představení tohoto projektu.

Více informací o projektu ZDE.

Termín
čtvrtek 12. října od 14.15 hodin

Místo
Ministerstvo dopravy, nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …