Ministerstvo kultury: Daniel Herman na pracovní návštěvě Mnichova

28.08.2017 22:00

Ministr kultury se setkal s bavorským protějškem Ludwigem Spaenlem, navštívil významnou mnichovskou galerii a obdržel prestižní ocenění Meritis Scientiae et Litterarum.

Ministerstvo kultury: Daniel Herman na pracovní návštěvě Mnichova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr Herman navštívil významnou mnichovskou a evropskou galerii Neue Pinakothek, která uchovává díla umělců zvučných jmen, jakými jsou např. Paul Cézanne, Gustav Klimt, Claude Monet a dalších.

S resortním kolegou, bavorským ministrem kultury Ludwigem Spaenlem  zhodnotili dosavadní naplňování memoranda o spolupráci v oblasti kultury mezi ČR a Bavorskem, kterou jsme podepsali před dvěma lety.

Oba ministři neopomněli ani 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace, která vytvořila rámec současných intenzivních vztahů mezi oběma zeměmi.

Ministr kultury Daniel Herman dále převzal od bavorského Ministerstva pro vzdělávání, kulturu, vědu a umění prestižní cenu PRO MERITIS SCIENTIAE ET LITTERARUM. Ta mu byla udělena bavorským ministrem kultury Ludwigem Spaenlem za významnou podporu česko-bavorské spolupráce.

Ministr Spaenle ve svém laudatiu vyzdvihl hlavní milníky činnosti ministra Hermana, které vedly k prohlubování spolupráce mezi Českem a Bavorskem. „Společným memorandem jsme jasně deklarovali náš zájem o podporu spolupráce se zaměřením na rozvoj kontaktů a součinnost zejména v oblasti muzejnictví, literatury, knihoven, památkové péči, hudby, kinematografie a podpory národnostních menšin“, řekl Spaenle během svého projevu. Ministr Spaenle ocenil Hermanovo gesto sblížení s Němci z českých zemí, kdy v květnu minulého roku jako první člen vlády České republiky navštívil krajanské setkání v Norimberku. Vyzdvihl také Hermanovu zásadní podporu úspěšné Česko-bavorské zemské výstavy věnované významné historické osobnosti císaři Karlu IV. u příležitosti 700. výročí jeho narození.

Ministr Herman ve svém děkovném projevu upozornil, že česko-bavorské sousedství potřebuje i nadále nové impulzy, které ho budou udržovat při životě a nenechají znovu ožívat staré předsudky.

„Můžeme, přesněji řečeno musíme se jako Češi a Němci zasadit v rámci našeho sousedství ve společném evropském domě projekt míru a svobody ohrožen všudypřítomným populismem a krátkozrakými zájmy“, prohlásil Daniel Herman ve svém děkovném projevu po udělení ceny, kterého se zúčastnila řada významných osobností působících v česko-německém prostoru.

Meritis Scientiae et Litterarum je ocenění Svobodného státu Bavorsko určené osobám, které se významnou měrou zasloužily o spolupráci v oblasti vědy či kultury. Cena se uděluje od roku 2000 Ministerstvem pro vzdělávání, kulturu, vědu a umění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…