Ministerstvo kultury: Sasko a ČR podepsaly nominační dokumentaci

11.12.2017 21:48

Ministr vnitra Markus Ulbig a Daniel Herman dnes v Drážďanech podepsali společnou přeshraniční žádost „Montaregion Erzgebirge/Krušnohoří“ o zapsání na listinu Světového dědictví.

Ministerstvo kultury: Sasko a ČR podepsaly nominační dokumentaci
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Na přípravě společné sasko-české sériové nominace se pracuje již od roku 2011. Do její přípravy jsou zapojeny nejen státní orgány, ale i orgány památkové péče obou zemí, dotčené kraje, přední odborníci a samotní občané a komunity této oblasti. Celá žádost se skládá z 22 komponent - ze 17 na německé a 5 na české straně. Vybrané statky se nyní reprezentují jako celek nejdůležitějších oblastí hornictví a epochy sasko-českého rudného hornictví. Funkčně mají souvislost a tvoří větší kulturní krajinu.

„Montanregion Erzgebirge se svým vynikajícím kulturním dědictvím si zaslouží, aby se stal světovým dědictvím. Celý region v Sasku a v České republice na obou stranách hranice v oblasti Světového dědictví tímto uznáním získá. Projekt Světového dědictví je příkladem vynikající přeshraniční spolupráce. Jsem pevně přesvědčen, že tato společná německo-česká žádost bude úspěšná.“ prohlásil saský ministr vnitra Markus Ulbig.

Daniel Herman při dnešním slavnostním podpisu nominace poděkoval všem za výbornou práci a vynaložené úsilí na tomto bilaterálním projektu, který navazuje na staleté tradice soužití obyvatel krásné a svébytné krajiny.

“S potěšením proto připojuji svůj podpis pod dokumentaci, která prezentuje unikátní společné dědictví, a jsem přesvědčen, že na základě získaných zkušeností budou realizovány následné koncepční kroky, směřující k trvalému uchování a prezentaci tohoto kulturního bohatství. Dokumentace je úctyhodným dílem, opravdovou vědeckou studií o významné kapitole života Krušných hor, pro které žádné hranice naštěstí neplatí.” řekl český ministr kultury Daniel Herman.

Žádost bude prostřednictvím Ministerstva kultury předána Ministerstvu zahraničí a stálým zástupcům Spolkové republiky Německo, kteří jí v příštím roce doručí středisku Světového dědictví UNESCO. Nadnárodní sériovou nominaci kulturní krajiny „Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří“ projedná Mezivládní výbor světového dědictví pravděpodobně na svém zasedání v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…