Ministerstvo obrany: 6. strážní rota BAF převzala ocenění za plnění úkolů v Afghánistánu

09.11.2016 7:35

V úterý 8. listopadu se na chrudimském Resselově náměstí uskutečnil slavnostní nástup příslušníků 6. strážní roty, která plnila své úkoly při zajištění bezpečnosti mezinárodní základny Bagrám v Afghánistánu.

Ministerstvo obrany: 6. strážní rota BAF převzala ocenění za plnění úkolů v Afghánistánu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Poděkovat za odvedenou práci přijel do Chrudimi náměstek pro řízení sekce ekonomické a majetkové Ministerstva obrany Pavel Beran, kterého doprovázeli zástupce náčelníka Generálního štábu AČR - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Petr Mikulenka, velitel 4. brigády rychlého nasazení plukovník gšt. Roman Náhončík a další představitelé české armády. Přítomni byli rovněž vojenský představitel ČR v SHAPE generálmajor Aleš Opata, generálmajor Josef Prokš, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a další hosté.

Téměř 170 navrátilců z afghánské mise převzalo ocenění za příkladné splnění úkolů v zahraniční operaci.

„Patrolovali jste ve velmi nebezpečném terénu, kde se mohlo ukrývat v podstatě cokoliv. Kromě skoro až pravidelných útoků raketami, které dopadaly do prostoru základny, byla vaše jednotka čtyřikrát vážně napadena protivníkem. Proto je velmi důležité, že jste se vrátili všichni, v psychické pohodě a ve zdraví – neboť návrat z Afghánistánu, to není návrat z běžné zahraniční cesty. To je návrat z boje. Všechny klíčové úkoly jste splnili. Jednotka udržela svůj vysoký standard. Vaše vztahy s partnery byly vynikající a, jak jsem slyšel, oni sami hodnotili vaše výkony v superlativech,“ uvedl v projevu k nastoupeným vojákům náměstek Pavel Beran.

Generál Petr Mikulenka v projevu zdůraznil, že 6. strážní rota své úkoly splnila se ctí, a poděkoval rodinným příslušníkům navrátilců za podporu, kterou jim po celých dlouhých šest měsíců poskytovali.

Zástupce velitele chrudimského výsadkového praporu major Ivo Zelinka zase upřesnil, že jednotka sice nese název strážní, ale ve skutečnosti její práce spočívá v bojovém patrolování kolem základny. To má právě zabránit nečekaným incidentům ze strany protivníka.

• Úkolem 6. strážní roty BAF ( Bagram Air Field) v operaci Resolute Support Mission bylo provádět opatření v severní části bezpečnostní zóny Bagrám, a to v rámci společných operací s vojáky americké armády a jednotkami afghánských národních bezpečnostních sil s cílem zamezit nepřátelským aktivitám namířeným právě proti základně Bagrám.

• Tento úkol plnili příslušníci jednotky patrolami na vozidlech i pěšky s podporou taktického bezpilotního letounu ScanEagle.

• 6. strážní rotu tvořilo 167 osob, kterým velel kapitán Marek Štěpánek.

• Jednalo se především o příslušníky 43. výsadkového praporu z Chrudimi ze sestavy 4. brigády rychlého nasazení. Strážní rota byla doplněna o vojáky z dalších útvarů a zařízení AČR. Operační úkol převzali na základně Bagrám 12. dubna a plnili jej do 9. října 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…