Ministerstvo obrany: Klárov vzpomínal na návrat československých letců RAF

15.08.2017 21:40

V pondělí 14. srpna se na pražském Klárově u Památníku Okřídleného lva uskutečnila pietní vzpomínka, která byla věnována československým letcům RAF u příležitosti 72. výročí návratu čsl. letců z Velké Británie do vlasti.

Ministerstvo obrany: Klárov vzpomínal na návrat československých letců RAF
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spolu s mnoha hosty se pietního setkání zúčastnili náměstek ministra obrany Jakub Landovský, zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel SOC MO generálmajor Jiří Verner, velitel Vzdušných sil generálmajor Jaromír Šebesta, poslední žijící příslušníci Britského královského letectva (RAF) na území ČR - stíhací pilot generálmajor Emil Boček a palubní operátor brigádní generál Pavel Vranský, velitelé a zástupci současných armádních leteckých základen. Pozvání přijala také paní Hana Fajtlová, vdova po slavné legendě armádního letectva generálu Františku Fajtlovi a řada hostů z Velké Británie.

„Jde nám o to, abychom si u památníku, který věnovala britská komunita žijící v České republice jako výraz poděkování československým letcům, kteří bojovali na nebi za Velkou Británii a svobodnou Evropu, připomínali nejen jejich návrat. Byli to lidé, kteří se zcela určitě zaslouží naši úctu a obdiv,“ uvedl hlavní organizátor akce Jiří Stanislav. Dodal, že v RAF sloužilo za 2. světové války celkem 2 402 Čechů a Slováků. Pětina z nich se konce války nedožila.

Českoslovenští letci RAF se vraceli do tehdejšího Československa až tři měsíce po konci války, ve dnech 13. – 15. srpna 1945. Vzpomínkové setkání tradičně pořádá Nadace armádního generála Karla Janouška ve spolupráci s Městskou částí Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…