Ministerstvo práce a sociálních věcí: „Novou šanci“ dostalo 317 nezaměstnaných

11.12.2015 19:23

Celkem 317 uchazečů o zaměstnání a 272 zaměstnavatelů se zapojilo do projektu s názvem „Nová šance“, který realizoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) prostřednictvím své Krajské pobočky v Brně. Celkové náklady programu dosáhly 26,5 mil. Kč a poskytl je výhradně Evropský sociální fond.

Ministerstvo práce a sociálních věcí: „Novou šanci“ dostalo 317 nezaměstnaných
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Cílem programu, který ÚP ČR spustil 1. 9. 2014, byla podpora zaměstnávání lidí, jež byli v evidenci úřadu déle než jeden rok a žijí ve venkovských regionech Jihomoravského kraje. Konkrétně se jednalo o spádové oblasti Boskovice, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Ivančice, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Tišnov, Veselí nad Moravou a Znojmo. Do programu mohlo vstoupit minimálně 300 zájemců, kteří jsou určitým způsobem znevýhodnění na trhu práce.

Podstatou programu byl příspěvek na vyhrazené společensky účelné pracovní místo, na které firma přijala dlouhodobě nezaměstnaného uchazeče. Pokud splnila veškeré podmínky, a zároveň měla i provozovnu na území některého z výše uvedených regionů, poskytl jí Úřad práce ČR měsíční příspěvek ve výši 13 400 Kč. A to po dobu až osmi měsíců.

„Výsledky projektu ukazují, že jsme zvolili správnou cestu. Konečný počet zapojených uchazečů a společností přesáhl původně plánovaný stav. Cíl programu se nám tak podařilo 100% naplnit,“ říká ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Brně Josef Bürger.

Do projektu vstoupilo 183 žen (57,7 % z celkového počtu účastníků) a 134 mužů (42,3 %). Téměř pětině zařazených osob bylo méně než 25 let (19,6 %) a naopak 16,7 % tvořili lidé starší 50 let. Celkem 40 % z podpořených účastníků bylo v evidenci ÚP ČR déle než dva roky.

Z hlediska kvalifikační struktury tvořily největší skupinu vyučení – 45 %. Středoškolské vzdělání s maturitou mělo 35 % účastníků a osob se základním vzděláním bylo 15 %. Vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání pak mělo 5 % z podpořených uchazečů.

„Novou šanci“ dostali účastníci projektu nejčastěji v rámci dělnických profesí a pomocných prací. Firmy je dále zaměstnávaly jako prodavače v prodejnách, administrativní pracovníky, kuchaře, číšníky a servírky, skladníky, švadleny či šičky. Nejvyšší počet dohod uzavřela se zapojenými uchazeči společnost Lesy ČR s. p., dále pak Služby Města Veselí nad Moravou, Forlit, a.s. a ZD SEDLEC.

Důvodem, proč nemohou dlouhodobě evidovaní uchazeči najít zaměstnání, může být např. vysoký nebo naopak nízký věk, zdravotní stav nebo třeba nedostatečné pracovní zkušenosti. Přitom právě oni mohou být, pokud dostanou šanci, loajálními zaměstnanci, kteří budou nakonec pro zaměstnavatele opravdu přínosem,“ upozorňuje Josef Bürger.

V současné době připravuje Krajská pobočka ÚP ČR v Brně nový cílený program. Tentokrát se zaměří na podporu zaměstnanosti dlouhodobě evidovaných uchazečů, kteří žijí v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…