Ministerstvo práce a sociálních věcí: V ČR vzniká síť pomoci ohroženým dětem a rodinám

10.12.2017 15:09

Několik tisíc rodin v ČR se potýká s problémy a potřebuje včasnou a dostupnou pomoc tak, aby nedošlo k ohrožení dětí nebo jejich odebrání. Podpůrnou síť, která může takové rodiny zachytit, tvoří nejčastěji škola, lékaři nebo sociální pracovníci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí: V ČR vzniká síť pomoci ohroženým dětem a rodinám
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

K podpoře jejich vzájemné spolupráce a dalšího rozvoje sítě působí ve více než 120 obcích a v 11 krajích tzv. lokální síťaři. Jsou to proškolení pracovníci projektu MPSV „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí“, jejichž hlavním úkolem je propojit všechny místní aktéry a sjednotit postupy směřující k ochraně ohrožených dětí.

„Systém ochrany ohrožených dětí je v České republice rozdělen mezi rezorty práce a sociálních věcí, školství a zdravotnictví. Aktéři při vzájemné spolupráci v rámci sítě proto musejí překonávat některé bariéry. Jak ale ukazuje mimo jiné i zahraniční praxe, právě týmová práce je nejefektivnějším řešením,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Síťování služeb je podle jejích slov primárně úkolem orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), které ale často nemají dostatečné kapacity a také se nezaměřují na děti, které zatím nespadají do kategorie ohrožených.

Síťování služeb je v zahraničí ověřenou a zavedenou praxí. Konkrétní poznatky byly představeny na mezinárodní konferenci ProSÍŤováním k rozvoji služeb pro ohrožené děti a rodiny, kterou minulý týden pořádalo MPSV. Odborníci ze Severního Irska zde představili své zkušenosti ze včasné práce s ohroženou rodinou (tzv. Family Support Hub), která se zaměřuje na zprostředkování místních podpůrných služeb rodinám s dětmi na míru, a to podle jejich potřeb. Čeští lokální síťaři ukázali, jak podpořili spolupráci místních aktérů sítě, ať už se jednalo o situace týkající se rozvodových sporů o děti či lepší informovanost škol o dostupných nabídkách pomoci ohroženým dětem.

Právě důraz na uplatňování partnerského přístupu a dohodu s rodiči ze strany úřadů zmínil jako jeden z trendů, který se objevuje v zahraničí, expert v oblasti práv dětí Miloslav Macela. Představil jeden z výstupů projektu - analýzu zaměřenou na inovativní služby pro rodiny a děti v ČR, která popisuje nejnovější zahraniční přístupy k poskytování služeb rodinám s dětmi a možnost jejich přenosu do prostředí ČR. Konkrétně jde např. o dánský systém péče o těhotné ženy a ohrožené děti v prvních měsících po narození nebo větší dostupnost sociální práce a služeb rodinám s dětmi.

Výstupy a informace z mezinárodní konference „ProSÍŤováním k rozvoji služeb pro ohrožené děti a rodiny“, stejně jako další informace týkající se transformace systému péče o ohrožené děti, najdete na webových stránkách www.pravonadetstvi.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …