Ministerstvo práce a sociálních věcí připomíná Den otců, připojuje se k oslavám Tátafestu

21.06.2015 15:31

Třetí červnová neděle patří Dni otců, který se ve světě slaví již přes sto let. Ministerstvo práce a sociálních věcí se k oslavám připojuje, ministryně Michaela Marksová udělila záštitu devátému ročníku Tátafestu, akci pořádané Ligou otevřených mužů (LOM) a Unií center pro rodinu a komunitu. Letošní Tátafest se koná v neděli 21. června v Praze i regionech a věnován bude mimo jiné i pěstounské péči a kampani „Hledáme rodiče“.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připomíná Den otců, připojuje se k oslavám Tátafestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

„Velmi ráda jsem udělila záštitu dni otců, jejichž role v rodině je velmi důležitá. Žijeme ve společnosti, ve které pro muže bohužel není příliš prestižní věnovat většinu svého času rodině, neboť to pro ně může znamenat menší šance například pro kariérní postup, stejně jako je tomu v případě žen. Vážím si mužů, kteří se nebojí rozdělit péči o děti s partnerkou rovným dílem, i těch, kteří se rozhodnou stát se pěstouny, náhradními otci nebo právě tzv. patrony. Na podporu otců navrhujeme zavést tzv. „otcovské“ – volno po narození dítěte v období šestinedělí, které by bylo hrazeno z nemocenského pojištění,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Na Tátafestu bude vyhlašována značka „Tátové vítáni“ zaměstnavatelům podporujícím aktivní otcovství svých zaměstnanců a také ocenění „Táta roku,“ kterého nominují jeho blízcí, spolupracovníci, zaměstnavatelé, rodinná centra apod. Letošní ročník bude věnován i pěstounské péči a tátům, kteří se do pěstounství zapojují. Více informací najdete na webu www.tatafest.cz.

„Chceme upozornit na to, že otcové jsou důležití pro děti, rodiny i společnost, a to včetně otců náhradních nebo patronů, kteří provádějí děti z dětského domova při dospívání a pomáhají jim při jejich prvním kroku do dospělosti. A svůj svátek si zaslouží,“ uvedl Martin Jára, ředitel Ligy otevřených mužů. V Praze se Tátafest bude slavit od 12 do 20 hodin v pražském parku Stromovka - v prostoru u restaurace Šlechtovka. Vstup je zdarma. Pestrý odpolední program nabídne koncert Lenky Dusilové, kapely Aneboafro, taneční vystoupení SuperNaturals nebo skupiny Marty Dance, workshop bubnování a mnoho dalšího. K dispozici bude i lezecká stěna či trampolína pro děti.

V rámci doprovodného programu MPSV se návštěvníci Tátafestu mohou těšit na: český animační tým, varietní program plný dovednostních soutěží, sportovní a taneční show, malování na obličej, lukostřelbu či bude připravena atrakce malování pískem. Na místě budou rovněž informativní stánky ÚP ČR, ČSSZ a MPSV. Lidé mohou získat informace např. z oblasti rodičovského příspěvku, příspěvku na dítě či peněžité pomoci v mateřství (tzv. mateřská). Součástí poradenství budou informace k prorodinným opatřením a aktivitám MPSV.

Den otců je svátek, který pochází z USA a s nápadem na jeho vznik přišla žena - Sonora Smart Dodd, jejíž otec – vdovec se staral o pět dětí. Poprvé se tento svátek slavil v roce 1910. Dnes se slaví nejen v USA, ale i v Evropě, vždy třetí neděli v červnu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…