Ministerstvo pro místní rozvoj: Náměstkyně Letáčková jednala v Lucembursku o budoucí podobě evropské kohezní a urbánní politiky

30.11.2015 20:38

V Lucembursku proběhla ve dnech 26. – 27. listopadu 2015 dvě neformální setkání ministrů zemí EU odpovědných za politiku soudržnosti a rozvoj měst. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce Národního orgánu pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj, reprezentovala Českou republiku na obou jednáních.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Náměstkyně Letáčková jednala v Lucembursku o budoucí podobě evropské kohezní a urbánní politiky
Foto: mmr.cz
Popisek: Olga Letáčková, právnička a náměstkyně ministra pro místní rozvoj, dříve ředitelka Úseku řízení kohezní politiky

Cílem setkání bylo v návaznosti na předchozí předsednictví EU najít způsoby, jak z evropské úrovně podpořit rozvoj měst a přeshraničních regionů a jaké nástroje by k tomu mohla EU využít. Potřeba podobného setkání vychází z problémů, kterým čelí regiony na hranicích států a malá a střední města na periferii. Tato sídla se vyrovnávají s problémy, jako jsou nedostatečná dopravní obslužnost, dostupnost zdravotní péče, zajištění bezpečnosti občanů a krizové řízení, dostupnost služeb péče o děti a vzdělávacích institucí, zajištění dostupné kvalitní pitné vody a její čištění atp. Tyto úkoly jsou pro samosprávy o to náročnější v době, kdy rozpočty jsou napjaté, počet obyvatel se kvůli demografickým změnám snižuje a sídla musí čelit novým globálním výzvám. Unijní řešení Česká republika oceňuje i z toho důvodu, že malých a středních měst je v sídelní struktuře ČR převaha a jako vnitrozemský stát má většina krajů ČR statut příhraničních regionů.
 
Během setkání bylo navrženo přijetí společných závěrů lucemburského předsednictví Radě EU.

„Česká republika vítá, že se na evropské úrovni začalo intenzivně diskutovat o územním rozvoji a že se členské státy přihlásily ke vznikající Městské agendě EU. Ta je pro nás nesmírně důležitá pro prosazování tzv. územní dimenze a integrovaných přístupů v evropských fondech v programovém období 2014 – 2020. Jde o specifické zacílení peněz z EU na rozvojové příležitosti a zároveň na problémy, kterým samosprávy čelí. Oceňujeme také důraz, který jak současná, tak předchozí předsednické země EU kladou na problematiku malých a středně velkých měst a na přeshraniční regiony. Očekáváme, že do tvorby nových politik budou zapojeni představitelé měst, ale i ostatních rezortů a krajů,“ řekla Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce NOK. „V neposlední řadě jsme připraveni hledat způsoby, jak promítnout potřeby měst do sektorových agend příslušných ministerstev, což už se ostatně vymezením územní dimenze děje,“ dodala náměstkyně.
 
Ve vztahu k Městské agendě EU Česká republika identifikovala několik témat, která zaslouží největší pozornost. Jako prioritu vidí řízení větších městských oblastí a zapojení místních komunit do rozhodování, vztah mezi strategickým plánováním, územním plánováním a investicemi (včetně evropských fondů), využití informačních a komunikačních technologií ve městech a koncept „chytrého města“ (Smart City) a udržitelnou mobilitu a dostupnost bydlení.
 
Během dvou dnů přirozeně rezonovalo i téma uprchlické krize jako součást Městské agendy EU. ČR podpořila hledání způsobů, jak využít stávající prostředky ESI fondů na řešení migrační krize, a to se může týkat i opatření financovaných na úrovni měst. 

Pořadatelská země Lucembursko aktuálně předsedá Radě Evropské unie. Lucembursko si pro předsednictví stanovilo sedm priorit, mezi něž patří například podpora investic pro posílení růstu a zaměstnanosti; prohlubování sociální dimenze EU; oživení jednotného trhu s ohledem na jeho digitální dimenzi; nebo podpora udržitelného rozvoje. Předsednictví radě EU se střídá každých šest měsíců a lucemburské předsednictví tak končí v prosinci letošního roku a v lednu jej přebere Nizozemsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…