Ministerstvo pro místní rozvoj přispěje k oživení stavebnictví. Jak?

14.05.2015 20:28

V Národním domě na Vinohradech se dnes konalo Setkání lídrů českého stavebnictví 2015. Ministryně Karla Šlechtová představila priority svého rezortu v daném oboru.

Ministerstvo pro místní rozvoj přispěje k oživení stavebnictví. Jak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

"Připravujeme legislativní změny, které přispějí k rozvoji a stabilizaci v oblasti výstavby. Letos v březnu nám byl schválen věcný záměr nového zákona o veřejných zakázkách, který reflektuje moderní trendy. Stejně tak dokončujeme novelu stavebního zákona, která přinese zásadní změny na  úseku územního rozhodování a stavebního řádu, zejména ve zjednodušení a zrychlení povolovacích řízení. Oba zákony jsou jednou z priorit našeho ministerstva,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V rámci setkání a debat o aktuální situaci na stavebním trhu byly představeny také výsledky Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2015. Přestože české stavebnictví pokračuje v růstu nastartovaném v roce 2014, stavebníci uvádějí, že hlavními problémy, které brání rychlejšímu přílivu nových projektů financovaných z veřejných zdrojů, jsou zejména zdlouhavá výběrová řízení nebo absence dlouhodobé koncepce investorů. Uvádějí i právní nejistotu či dokonce neznalost problematiky zástupců investorů.

Pomoc a řešení mnoha problémů oboru by měly přinést aktivity Ministerstva pro místní rozvoj. Právě novela stavebního zákona nabídne zjednodušení např. v možnosti zavedení koordinovaného řízení, které bude představovat spojení řízení územního a stavebního. Výsledkem bude vydání jednoho povolení, a to jak u jednotlivé stavby, tak i u souboru staveb.

Dalším novelizovaným předpisem v gesci Ministerstva pro místní rozvoj je zákon o zadávání veřejných zakázek. Návrh zákona nově upravuje zejména pravidla pro zadávání a také rozšiřuje zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. Zavádí také nový druh zadávacího řízení tzv. inovační partnerství pro usnadnění zadávání veřejných zakázek ve výzkumu a vývoji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…