Ministerstvo školství umožní krajům vyčlenit více peněz na asistenty pedagoga

19.10.2015 9:43

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo novelizaci směrnice, kterou se stanoví zásady pro rozpis financí ze státního rozpočtu školám a školským zařízením. Nově umožní krajským úřadům navýšit objem povinné rezervy až na 3,1 %. Tyto peníze tak můžou krajské úřady použít na případné dofinancování asistentů pedagoga.

Ministerstvo školství umožní krajům vyčlenit více peněz na asistenty pedagoga
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - logo

Připravenou novelou směrnice ministerstvo školství reaguje na novelizovaný školský zákon, který přinese od 1. září 2016 změny v oblasti společného vzdělávání. Jde především o nově zavedená podpůrná opatření. V roce 2016 se v této souvislosti očekává zvýšení výdajů škol a školských zařízení na tato opatření, MŠMT proto umožní krajským úřadům lépe reagovat na jejich zavádění v praxi již od začátku roku 2016. Novelizovaná směrnice nabízí krajům možnost navýšení povinné rezervy z původních 2,5 % na 3,1 %.

Novela také zpřesňuje priority, které mají být z rezervy krajských úřadů financovány přednostně. Jedná se především o financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami, pro které ještě není uvedeno příslušné podpůrné opatření podle novelizovaného školského zákona a tato problematika není u nich dostatečně řešena příplatkem k normativu. Dále jde o žáky, kterým bude přiznáno příslušné podpůrné opatření v průběhu roku 2016 a o žáky s hlubokým mentálním postižením.

Finance z navýšené rezervy mohou krajské úřady dále použít například na financování dopadů změn ve školském rejstříku, které budou prováděny v průběhu roku 2016, na vzdělávání žáků ve vybraných třídách osmiletých nebo šestiletých gymnázií s výukou některých předmětů v cizím jazyce, kteří můžou u maturit skládat společnou i profilovou část i v jazyce národností menšiny (kromě zkoušky z Českého jazyka a literatury) nebo na vzdělávání žáků základních škol s rozšířenou výukou některých předmětů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…