Ministerstvo zahraničí: Čtyři země nadále prioritou české diplomacie

02.12.2018 9:27

MZV uvádí na pravou míru informace, které se objevily v médiích na téma kategorie zastupitelských úřadů ČR tzv. "nejvyšší politické důležitosti". Je třeba zdůraznit, že země, ve kterých dotčená velvyslanectví ČR působí, nadále zůstávají pro ČR prioritní.

Ministerstvo zahraničí: Čtyři země nadále prioritou české diplomacie
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Toto vychází i z části programového prohlášení vlády ČR k zahraniční politice. Označení "země s nejvyšší politickou důležitostí" není termín, který by označoval skutečné politické priority ČR, jde jen o administrativně - technickou kategorii, která zjednodušeně řečeno v zemích mimo toto označení jen snižuje platové třídy vedoucích diplomatů našich zastupitelských úřadů - není to tedy žádný politický signál z hlediska bilaterálních vztahů nebo priorit české zahraniční politiky.

Z důvodu zavádějícího názvu této administrativně - technické kategorie pro ambasády tzv. "nejvyšší politické důležitosti" MZV do budoucna změní její název nebo ji zcela zruší.

V souladu se zadáním vlády MZV zaměří svou pozornost také na Afriku. Aby tyto kroky byly rozpočtově neutrální, je nutné je realizovat v rámci stávajícího rozpočtu ministerstva. Z úspor, které MZV vzniknou snížením platů diplomatů, bude částečně financováno rozšíření sítě zastupitelských úřadů ČR v zahraničí např. ambasáda v Mali.

Výše uvedený zavádějící název vznikl v roce 2005 a zahrnoval nejprve 8, následně 10 a nakonec až 17 zemí, aniž by toto mělo zahraničně - politické implikace ve vztazích k těmto zemím. Zvažované organizační náležitosti a rozpočet jednotlivých zastupitelských úřadů s politickou kategorizací nesouvisí a jsou interní záležitostí MZV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…