Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku

04.05.2019 12:57

Světový den svobody tisku se připomíná 3. května každoročně od roku 1993. Svoboda slova a tisku jsou nezbytným předpokladem dobrého vládnutí, informovaného rozhodování a zodpovědnosti vlád před svými občany. Uplynulé roky zřetelně ukázaly, jak silný vliv mohou mít na naše životy i mezinárodní dění dezinformační útoky a falešné zprávy. Toto poznání nám však současně umožnilo uvědomit si důležitost nezávislých a profesionálních médií.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Česká republika dlouhodobě dbá na podporu nezávislých médií, svobody projevu a přístupu k informacím. Podporuje činnost Rady Evropy, představitele OBSE pro svobodu médií, úzce spolupracuje s Evropskou nadací pro demokracii a zapojuje se do mezinárodních iniciativ usilujících o lepší přístup k informacím.

V rámci své transformační spolupráce vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR ročně více než 25 milionů Kč na projekty podporující nezávislá média, mediální výchovu a tréninky novinářů, stejně jako iniciativy, které upozorňují na falešné zprávy. V letošním roce pak ministerstvo zahraničí dále navýšilo prostředky vyčleněné výhradně na podporu nezávislých médií v regionu východní Evropy a západního Balkánu.

Praha se postupně etablovala jako významné centrum podpory nezávislých médií, zejména v post-sovětském prostoru, za což vděčí především působení místních nevládních organizací. Příkladem je dlouhodobá spolupráce ministerstva zahraničí s Rádiem Svobodná Evropa (RFE/RL) prostřednictvím stipendijních programů Václav Havel a Jiří Dienstbier Journalism Fellowship (ZDE). Programy nabízejí talentovaným mladým novinářům z východní Evropy a západního Balkánu možnost absolvovat více než půlroční stáž v redakcích RFE/RL. Tato instituce již po desetiletí symbolizuje přístup k nezávislým informacím.

V posledních letech jsme bohužel celosvětově svědky stupňujícího se tlaku na nezávislá média i jednotlivé novináře a blogery. Úměrně tomu rostou i rizika, která všichni tito novináři podstupují. Mnozí z nich zaplatili cenu nejvyšší. Ministerstvo zahraničních věcí chce proto vyjádřit své poděkování všem odvážným novinářům, kteří riskují svobodu a život při poskytování nezávislého zpravodajství. V tomto jejich nezastupitelném poslání je budeme i nadále podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

11:44 Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

Společnost Eldis Pardubice, přední český výrobce aktivních radarových systémů, si připsala další výz…