Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k přerušení provádění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě

09.11.2023 16:08 | Tisková zpráva

Dnem 7. listopadu 2023 přestala být Ruská federace smluvní stranou Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. Odstoupení od Smlouvy oznámilo Rusko v červnu tohoto roku.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k přerušení provádění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Rusko své závazky vyplývající ze smlouvy dlouhodobě nedodržovalo. Odstoupení Ruska je dalším z celé řady kroků, kterými Rusko systematicky podrývá bezpečnostní uspořádání v Evropě. Vyvrcholením těchto snah je agrese Ruska proti Ukrajině, která je nejen v rozporu se základními normami mezinárodního práva, ale také s cíli této smlouvy.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Účelu Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě není možné bez účasti Ruska dosáhnout. Situace, kdy členské státy NATO respektují své smluvní závazky, zatímco Rusko od smlouvy odstoupilo a snaží se systém kontroly konvenčního zbrojení v Evropě oslabit, je neudržitelná

Česko spolu s ostatními členskými státy NATO, které jsou smluvními stranami Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, se proto rozhodlo na nezbytně nutnou dobu a v souladu s mezinárodním právem přerušit provádění této mezinárodní smlouvy.

Česko a jeho Spojenci k tomuto kroku přistoupili v reakci na výzvy, kterým systém kontroly konvenčního zbrojení v Evropě ze strany Ruska čelí. Česko po přerušení provádění zůstává smluvní stranou smlouvy a bude moci její provádění v budoucnu obnovit. Česko nadále podporuje myšlenku kontroly konvenčního zbrojení v Evropě založeného na dodržování vzájemně přijatých závazků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…