Ministerstvo zahraničních věcí: Česká republika je osmá na světě v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN

18.07.2020 20:32

V každoročně vydávaném Indexu Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs) byla ČR letos vyhodnocena jako osmá nejpokročilejší země světa ze 166 hodnocených zemí světa. Nejlépe dopadla v oblastech potírání chudoby (SDG 1), pitná voda a kanalizace (SDG 6) a důstojná práce a ekonomický růst (SDG 8).

Ministerstvo zahraničních věcí: Česká republika je osmá na světě v naplňování Cílů udržitelného rozvoje OSN
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Z indexu dále vyplývá, že v ochraně klimatu (SDG 13) a v budování partnerství ke splnění cílů vzhledem k výši finančních příspěvků do zahraniční rozvojové spolupráce (SDG 17) se musí ČR do budoucna vypořádat se zásadními výzvami. Celkově pak Česko naplňuje SDGs z 80,6 %.

Stupně vítězů tradičně obsadily skandinávské země - na prvním místě se umístilo Švédsko, které SDGs splnilo z 84,7%,  následované  loňským vítězem Dánskem a Finskem. Sestavený žebříček odhaluje, že většina z prvních 20 nejlepších patří mezi země OECD. Zpráva se rovněž zabývá dopadem pandemie Covid-19 na plnění SDGs a reakcemi vlád na bezprostřední zdravotní krizi. Celou Zprávu o udržitelném rozvoji pro rok 2020, jejíž součástí SDG Index je, naleznete na odkazu níže: https://www.sdgindex.org/

Cíle byly přijaty OSN v roce 2015. Je jich celkem 17 a stanovují závazky, které chce OSN naplnit v hospodářské, sociální a environmentální oblasti do roku 2030. Skrze SDGs chce OSN motivovat státy na cestě k udržitelné planetě, cíle proto směřují k dosažení rozvoje společnosti, který bude v souladu s přírodou a potřebami lidí.

Vláda ČR v říjnu 2018 přijala implementační plán Cílů udržitelného rozvoje v ČR. Ten vychází ze Strategického rámce Česká republika 2030 a stanoví konkrétní opatření, která je potřeba učinit pro jejich naplnění. V druhé polovině roku 2020 bude na základě tohoto plánu vládou projednána první oficiální zpráva o naplňování SDGs u nás.

SDG Index je nejrozsáhlejší nezávislou studií o pokroku naplňování Cílů udržitelného rozvoje v jednotlivých státech, která vychází z nejaktuálnějších dat jak z oficiálních zdrojů (OSN, Světová banka), tak z informací poskytnutých výzkumnými institucemi a nevládními organizacemi. Každoročně jej vydávají Bertelsmannova nadace a Sustainable Development Solutions Network (SDSN), organizace sdružující expertní pracoviště zabývající se udržitelným rozvojem, která vznikla pod  záštitou generálního tajemníka OSN.  Tým autorů studie vede Prof. Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…