Ministerstvo zemědělství: Mise českých ovocnářů v Srbsku přinesla nové poznatky

06.06.2017 16:29

Ve dnech 1. až 3. června 2017 proběhla v rámci projektů PROPED mise Ovocnářské unie ČR, které se účastnili jak představitelé firem (členů unie) a Školkařského svazu tak i zástupci Mendelovy univerzity z Brna a Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích.

Ministerstvo zemědělství: Mise českých ovocnářů v Srbsku přinesla nové poznatky
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

První den pobytu českých ovocnářů v Srbsku proběhl v reprezentačních prostorách ZÚ ČR seminář a B2B jednání pod společným názvem „Ovocnářství v ČR a zkušenosti z procesu vstupu do EU“. Akce se setkala s velkým zájmem jak ze strany institucí – např. byli přítomni představitelé Ministerstva zemědělství a vodohospodářství RS, Hospodářská komory Republiky Srbsko -  tak i vysokých škol, velkých zemědělských firem (např. DELTA AGRAR), sdružení ovocnářů i jednotlivých menších výrobců ovoce.

Zástupci českých firem měli možnost představit svou nabídku i přenést účastníkům poptávku po ovoci, které zpracovávají a kterého bude v letošním roce z důvodu jarních mrazů v ČR nedostatek.

Díky dobré spolupráci  ZÚČR Bělehrad s Ministerstvem Zemědělství a vodohospodářství republiky Srbsko měli čeští ovocnáři možnost následující den v doprovodu státního tajemníka Velimira Stanojeviće navštívit Ovocnářský institut v Čačku.  Zde se seznámili nejen s činností institutu, kde byla vyšlechtěna v ČR nejrozšířenější odrůda slivoně „Čačanska lepotica“, ale i s novými odrůdami a ovocnářstvím v tomto kraji (Prohlídka školky, sadů a návštěva ovocnářského družstva „Čačanské jablko.“).  České misi byla i díky přítomnosti pana Stanojeviće, který v Ovocnářském institutu působil a osm let zastával funkci primátora města Čačak, věnována i značná mediální pozornost (odkazy níže). Pozdní oběd na pozvání ředitele Institutu pana Dr. Milana Lukiće byl pak vhodnou příležitostí k neformální diskusi o možnostech vědecké a komerční spolupráce a navázaní B2B kontaktů.

Poslední den mise byl věnován seznámení účastníků mise s ovocnářstvím v oblasti Jižní Banát. Součástí této cesty byla i návštěva obce Kruščica, kde žije česká menšina. Zde proběhl v České besedě seminář a diskuse s krajany i dalšími místními ovocnáři. Účastníci projevili neočekávaný zájem o české zkušenosti především s použitím chemických přípravků a typy podnoží používanými v ČR a vznášeli řadu odborných dotazů.  Přítomnost odborníků z ČR využili i při následné prohlídce výsadby třešní a hrušní.

ll

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…