Ministerstvo zemědělství: Nastal čas snížit, nahradit a přehodnotit používání antimikrobiálních látek u zvířat

03.02.2017 8:35

Úřady EMA a EFSA vydaly společné vědecké stanovisko k opatřením, která mají snížit používání antimikrobiálních látek v chovu zvířat v EU.

Ministerstvo zemědělství: Nastal čas snížit, nahradit a přehodnotit používání antimikrobiálních látek u zvířat
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Snížení používání antimikrobiálních látek (antimikrobik) u zvířat určených k produkci potravin, jejich nahrazení tam, kde je to možné, a přehodnocení systému produkce hospodářských zvířat, má zásadní význam pro budoucnost zvířat a veřejného zdraví.

Antimikrobiální rezistence (AMR) je jedním z nejzávažnějších celosvětových problémů v oblasti veřejného zdraví a používání antimikrobik u zvířat k tomuto problému přispívá. Zásadní je proto snížit používání antimikrobik při léčbě infekčních onemocněních u zvířat jen na nezbytné minimum.

Odborníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) přezkoumali opatření přijatá Evropskou unií (EU) k redukci používání antimikrobik u zvířat, a upozorňují na to, že neexistuje jedno univerzální řešení. Úspěšné strategie jsou založeny na integrovaném a mnohostranném přístupu, který zahrnuje lokální systém živočišné produkce a všechny zainteresované subjekty – od státních orgánů po farmáře.

"Je jasné, že strategie, které jsou již dostupné, mohou být ihned uplatněny a budou mít pozitivní dopad na úroveň antimikrobiální rezistence. Zároveň ale potřebujeme inovativní řešení – musíme najít alternativní způsoby k prevenci a léčbě bakteriálních infekcí u zvířat," řekl výkonný ředitel EFSA, Dr. Bernhard Url.

Profesor Guido Rasi, výkonný ředitel agentury EMA uvedl: "V současné době je jen málo nových antibiotik v procesu vývoje, a proto je nutné, ty které máme k dispozici, používat zodpovědně jak u lidí, tak i u zvířat. Shromažďování údajů o AMR a spotřebě antibiotik je klíčem k zavedení účinných opatření ke kontrole AMR a udržení účinnosti antimikrobiálních látek ve prospěch veřejného zdraví a zdraví zvířat."

Opatření

Kontrolní strategie, které jsou důležitými hnacími prvky ke změně, zahrnují stanovení národních cílů ke snížení používání antimikrobiálních látek.

Používání antimikrobik u zvířat by mělo být sníženo na minimum, které je nezbytné pro léčbu infekčních onemocnění. Pokud nejde o výjimečné případy, mělo by být od používání antimikrobik při prevenci takovýchto onemocnění upuštěno ve prospěch alternativních řešení.

Kriticky důležitá antimikrobika určená pro humánní medicínu, by měla být u zvířat používána pouze v krajním případě.

Existují alternativy k antimikrobikům, u kterých bylo prokázáno, že zlepšují zdraví zvířat, a tím i snižují potřebu používání antimikrobiálních látek; jedná se o vakcíny, probiotika, prebiotika, bakteriofágy a organické kyseliny.

Snížení používání antimikrobiálních látek a hledání alternativ však nestačí. Je potřeba přehodnotit systém produkce hospodářských zvířat zavedením zemědělských postupů, které by bránily zavlečení a šíření nákazy do hospodářství a zvážení zavedení alternativních zemědělských systémů, které jsou udržitelné při sníženém používání antimikrobiálních látek. Vzdělávání a zvyšování povědomí o AMR by mělo být zaměřeno na všechny úrovně společnosti, zejména však na veterináře a farmáře.

Jaký je dopad na zvířata a potraviny?

Experti dospěli k závěru, že je odůvodněné předpokládat, že snižování používání antimikrobiálních látek u zvířat určených k produkci potravin povede k celkovému snížení antimikrobiální rezistence u příslušných bakterií, a také u odvozených potravinářských výrobků.  

Avšak kvůli nedostatku dat nemohli experti kvantifikovat dopad snižování množství antimikrobik (nebo používání alternativ k antimikrobikům) na úroveň antimikrobiální rezistence u zvířat určených k produkci potravin a u potravin.

Další kroky

V únoru 2017 EFSA a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zveřejní svou výroční zprávu o úrovni antimikrobiální rezistence v potravinách, zvířatech a lidech v celé EU.

EFSA, EMA a ECDC vypracovávají zprávu, která hodnotí vztah mezi spotřebou antimikrobiálních látek a rozvojem rezistence u bakterií zjištěných u zvířat a lidí. Zpráva má být zveřejněna koncem července 2017.

Do konce roku 2017 všechny tři úřady navrhnou seznam ukazatelů umožňujících manažerům sledovat rizika snižování antimikrobiální rezistence a používání antimikrobiálních látek u lidí, zvířat určených k produkci potravin a potravin.

Dokumenty

Zdroj: EFSA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…