Ministr Mládek představil možnosti českého průmyslu a energetického sektoru na konferenci v Astaně

07.12.2016 19:37

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes v hlavním městě Kazachstánu Astaně vystoupil na česko-kazašské energetické konferenci, jejímž tématem je využití českých zkušeností a nejnovějších technologií při modernizaci energetické a teplárenské infrastruktury Kazachstánu.

Ministr Mládek představil možnosti českého průmyslu a energetického sektoru na konferenci v Astaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Konference, dvoustranných jednání a kulatých stolů se za českou stranu zúčastnily více než tři desítky podnikatelů a zástupců významných českých firem a institucí, zabývajících se vývojem a výrobou technologií pro moderní energetiku a teplárenství a jejich ekologizaci, distribucí energie, podporou obchodu a financování a pojištění technologických dodávek. Ti v Astaně představili svoje firmy a diskutovali o možnostech českých podniků při modernizaci energetické infrastruktury Kazachstánu se zástupci kazachstánské vlády, představiteli oblastí, významných měst a státních a soukromých firem, působících v kazachstánské energetice.

"Jsem potěšen zájmem kazašské vlády, podnikatelů a veřejného sektoru o naše zkušenosti v oblasti modernizace a chytrých řešení pro energetiku a teplárenství. Republika Kazachastán je země s velkým nerostným bohatstvím, dodává nám dnes mimo jiné deset procent naší celkové spotřeby ropy, ale v oblasti energetiky vychází z technologií sovětské éry šedesátých a sedmdesátých let a na rozdíl od našeho energetického mixu je ze 75 procent postavena na uhlí. Její potřeba modernizovat a ekologizovat energetický a teplárenský sektor, přinášet nové technologie, například kogenerace, a dobré jméno naší země v Kazachstánu, jsou proto obrovskou šancí pro české producenty a exportéry. Dnešní konferenci, na níže se řada našich firem velmi úspěšně prezentovala, proto považuji za generálku na EXPO 2017," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ve svém projevu rovněž pozval studenty z Kazachstánu ke studiu českých technických vysokých škol.

Ve druhé části konference pak její účastníci pracovali v sekcích věnovaných energetice z tuhých paliv, z plynu a tekutých paliv, zelené energetice a vodě a spolupráci finančního a pojišťovacího sektoru obou zemí při financování společných energetických projektů.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se dnes vedle účasti na energetické konferenci setkal na pracovních jednáních s náměstkem ministra energetiky Kazachstánu Bauchtyzhanem Džaksalijevem, náměstkem ministra zahraničí Romanem Vasilenkem a náměstkem ministra rozvoje a investic Jerlanem Chairovem.

Zítra bude ministr Jan Mládek jednat s předsedou vlády Republiky Kazachstán Bakytžanem Sagintajevem. Zúčastní se slavnostního podpisu smlouvy o účasti ČR na výstavě EXPO 2017, bude jednat s generálním ředitelem EXPO 2017 Akhmetzhanem Jessimovem a v doprovodu komisaře české expozice Jana Krse si prohlédne postup prací na staveništi pavilonu ČR pro EXPO 2017.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …