Ministr Mládek upozornil eurokomisařku Bienkowskou na překážky, kterým české firmy čelí na vnitřním trhu EU

26.06.2015 10:31

Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětů od českých podnikatelů identifikovalo překážky, se kterými se musí české firmy potýkat na vnitřním trhu EU. Ministr Jan Mládek o nich dopisem informoval evropskou komisařku pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elžbietu Bienkowskou. Současně Česká republika navrhla Evropské komisi možná řešení.

Ministr Mládek upozornil eurokomisařku Bienkowskou na překážky, kterým české firmy čelí na vnitřním trhu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vypracovala skupina členských států EU v minulém roce společné priority pro zlepšení vnitřního trhu EU. Na to Česká republika nyní navazuje identifikací přetrvávajících či nově vzniklých překážek pro české podnikatele na vnitřním trhu v oblasti zboží a služeb.

MPO po diskuzi s českými podnikateli připravilo materiál, který má Evropské komisi pomoci při přípravě Strategie pro vnitřní trh se zbožím a službami. Ta by měla být představena v listopadu letošního roku.

„Doufáme, že podobně jako v případě textů společných priorit z loňského roku se nám podaří pozitivně ovlivnit Evropskou komisi a prosadit některé z našich návrhů na odstranění překážek na vnitřním trhu EU do připravované strategie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jako příklad překážek, na které čeští podnikatelé narážejí na vnitřním trhu EU a které pro ně znamenají zbytečné břemeno, lze uvést nedodržování evropských pravidel v oblasti volného pohybu zboží a služeb, nedostatečné aplikování principu vzájemného uznávání či problémy spojené s pojištěním v přeshraniční rovině.

Řešení, která ČR nabízí, jsou například vytvoření uživatelsky přívětivého, celoevropského portálu, kde by podnikatelé našli informace potřebné k podnikání ve všech členských zemích EU. Současné informační zdroje jsou fragmentované, neúplné a mnohdy matoucí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…