Ministři financí jednali v Praze o mezinárodní spolupráci v boji s daňovými úniky

03.10.2014 12:04

Ministři financí České republiky, Německa, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska na pražském summitu diskutovali společný postup všech zúčastněných zemí v boji s daňovými úniky.

Ministři financí jednali v Praze o mezinárodní spolupráci v boji s daňovými úniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Setkání se uskutečnilo z iniciativy ministra financí ČR Andreje Babiše. Státníci se zaměřili na výměnu názorů ohledně účinných nástrojů k potírání daňových podvodů a shodli se na nutnosti úzké spolupráce v daňových záležitostech v maximální možné míře.

"Potírání daňových podvodů v malé otevřené ekonomice integrované do EU je natolik komplexní záležitostí, že se neobejde bez intenzivní mezinárodní spolupráce v užším geografickém regionu, která by měla začínat právě na úrovni sousedských zemí“, představil důvody svolání pražského jednání ministr financí Andrej Babiš. „Jsem rád, že výsledkem historicky prvního summitu ministrů financí v tomto pro Českou republiku klíčovém složení, není jen posílení spolupráce daňových správ v regionu, ale díky pojmenování společných cílů také zlepšení naší vyjednávací pozice na úrovni EU, “ dodal.

Tématem jednání byl také návrh Andreje Babiše na uplatnění institutu přenesení daňové povinnosti (reverse charge) u DPH na co nejširší okruh zdanitelných plnění, který účastníci summitu shledali mimořádně inspirativním. Ministři financí se shodli mimo jiné na nutnosti široké diskuze mezi členskými státy a Evropskou komisí o společném budoucím řešení v této oblasti. Ministři zároveň otevřeli diskuzi o možnosti společné výměny informací o nespolehlivých plátcích DPH.

Účastníci jednání se věnovali také současnému vývoji v EU se zaměřením na investice a strukturální reformy s cílem podpory hospodářského růstu a zaměstnanosti. Hovořilo se také o zdanění loterií, především internetových her a také sankcích EU proti Rusku.

Setkání předcházelo dopolední bilaterální jednání delegací německého a českého Ministerstva financí vedené ministrem financí ČR Andrejem Babišem a jeho německým protějškem Wolfgangem Schäublem. Jednalo se v krátké době již o druhé setkání vrcholných představitelů Ministerstev financí obou zemí na bilaterální úrovni. Ministři kromě hlavního tématu zaměřeného na daňové záležitosti jednali také o prohlubování tzv. Evropského semestru v oblasti koordinace hospodářských politik, dopadech sankcí EU proti Rusku a o zkušenostech z auditů fondů EU. Ministr Schäuble zároveň přivítal zájem české strany o zahájení strategického dialogu mezi MF ČR a Spolkovým ministerstvem financí, a to ve formě pravidelných i operativních jednání a konzultací na úrovni náměstků či ředitelů odborů. Andrej Babiš se během summitu setkal na bilaterální úrovni také s rakouským ministrem financí Hansem Jörgem Schellingem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…