Ministři spravedlnosti jednali v Bratislavě o aktuálních otázkách evropského práva

09.07.2016 21:20

Ve dnech 7. a 8. července 2016 se ve slovenské Bratislavě uskutečnilo zasedání Rady EU za účasti ministrů spravedlnosti a vnitra.

Ministři spravedlnosti jednali v Bratislavě o aktuálních otázkách evropského práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Jednalo se o první akci na vysoké úrovni pořádané během slovenského předsednictví v Radě EU. Slovensko se předsednictví ujalo 1. července 2016 po Nizozemsku a na přelomu roku je předá Maltě. Českou republiku na justiční části jednání zastupoval Petr Jäger, náměstek ministra spravedlnosti pro řízení sekce mezinárodní a ústavněprávní.

Jedním z hlavních témat, kterými se ministři zabývali, byl návrh nařízení o vytvoření úřadu evropského veřejného žalobce (tzv. EPPO). Debatovalo se zejména o způsobech, jak zajistit efektivní výkon kompetencí EPPO, včetně nastavení funkční spolupráce mezi ním a dalšími unijními institucemi zabývajícími se přeshraničním zločinem (EUROJUST a OLAF). Evropská komise přislíbila předložit realistickou analýzu nákladů souvisejících s uvažovaným institucionálním rámcem. Je přesvědčena, že nový systém bude efektivnější než vedení paralelních trestních řízení v několika členských státech. Dále se Komise snažila přesvědčit členské státy, aby přehodnotily svou případnou rezervovanou pozici k zahrnutí podvodů na dani z přidané hodnoty do rozsahu působnosti směrnice o ochraně finančních zájmů EU a v zásadě též do kompetence EPPO. Tuto otázku bude Komise v brzké době rovněž projednávat s ministry financí.

Ministři si dále vyměňovali zkušenosti s problematikou kyberkriminality a vyhodnocovali výzvy, které představuje zejména fenomén šifrování dat souvisejících s trestnou činností. „V České republice neexistuje právní úprava, na jejímž základě by bylo možné donutit podezřelého či obviněného, aby orgánům činným v trestním řízení zpřístupnil svůj dešifrovací klíč“, uvedl náměstek Jäger. Dodal, že zásadním limitem je ústavní zákaz nucení k sebeobviňování v trestním řízení.

Evropská komise rovněž představila nový návrh revidovaného nařízení o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti (tzv. nařízení Brusel IIa). Jedná se o stěžejní předpis v oblasti mezinárodní spolupráce v rodinných věcech a ČR vítá možnost modernizovat tento instrument, a do budoucna tak přispět k urychlení citlivých mezinárodních kauz týkajících se nezletilých dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …