Moravskoslezský kraj: Mariánskohorská ulice v Ostravě se začne rekonstruovat

03.07.2015 12:45

Komplikace řidičům přinese oprava jedné z nejfrekventovanějších cest v Ostravě - Mariánskohorské ulice. Rekonstrukce a modernizace této komunikace včetně rušné křižovatky s ulicí 28. října a ulice Opavské začne v úterý 7. července a potrvá do půlky září. Uskuteční se ve třech etapách.

Moravskoslezský kraj: Mariánskohorská ulice v Ostravě se začne rekonstruovat
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Investorem je Moravskoslezský kraj, který stavbu za 146, 3 milionu korun spolufinancuje za pomoci evropských peněz - z Regionálního operačního programu NUT II Moravskoslezsko. Právě kvůli dotacím z Evropské unie nelze kompletní výměnu asfaltu a podloží odsunout na jiný termín.

„Kvůli financování této akce z evropských dotací se musí stavba uskutečnit v plánovaném termínu. Ulice Mariánskohorská vykazovala již velké opotřebení a časté poruchy, oprava je nezbytně nutná. Zásah do dopravy v Ostravě to bude velký i vzhledem k pracím na dalších komunikacích ve městě, které probíhají souběžně. Objízdné trasy ale budou jasně stanoveny, takže motorista by si vždycky měl najít cestu, aby se dostal tam, kam potřebuje. Věřím, že to zvládneme. Prosím řidiče, aby byli opatrní, vůči sobě ohleduplní, řídili se dopravním značením a dodržovali zipování,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Daniel Havlík.

Dodal, že ačkoliv se původně počítalo s tím, že při opravě vytížené Mariánskohorské ulice zůstane v obou směrech zachován vždy aspoň jeden pruh, ukázalo se, že to nepůjde. Řidiči tak budou muset počítat i s několika kompletními uzavírkami. „Betonová deska v místě křižovatky u vodárny v Nové Vsi je totiž položená po celé šíři silnice v jednom směru, proto se musí opravit najednou,“ vysvětlil náměstek hejtmana Daniel Havlík.

„Technologie oprav vozovek recyklací za studena, která si vyžádá proces zrání, byla stanovena na základě provedené diagnostiky. Jedná se o časově i finančně náročnou opravu, jejíž součástí bude rekonstrukce autobusových zálivů, výměna svodidel a instalace nového dopravního značení,“ dodal ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje Tomáš Böhm.

Rekonstrukce a modernizace silnice II/647 ul. Mariánskohorská a II/479 ul. Opavská a ul. 28.října včetně tří hlavních křižovatek v Ostravě - Porubě

Stavební práce jsou rozděleny do tří etap. Délka rekonstruovaného úseku je zhruba 4 kilometry.

Termín uzavírky
I. Etapa 7. 7. 2015 – 7. 8. 2015
II. Etapa 8. 8. 2015 – 29. 8. 2015
III. Etapa 30. 8. 2015 – 13. 9. 2015

I. Etapa 7. 7. 2015 – 7. 8. 2015 (ROP Silnice 2014 – VI. etapa)

Celkové náklady 54,6 mil. Kč, podíl MSK 8,2 mil. Kč, podíl ROP 46,4 mil. Kč

(směr z Poruby do centra Ostravy – délka trvání 31 dnů)

V rámci I. etapy rekonstrukce Mariánskohorské ulice bude současně provedeno odkanalizování silnice II/479 ul. 28, října (ROP Silnice 2014 – IV. etapa) s využitím uzávěry. Jedná se o nákladnou stavbu, která mohla být díky EU realizována. Hlavním důvodem je ochrana vodárenské pásma II. stupně. Celkové náklady cca 38,2 mil. Kč z toho podíl MSK 25,1 mil. Kč a podíl ROP 13,1 mil. Kč. Jde o úsek v délce 400 m.

Uzavírky a objízdné trasy:

V Opavské ulici bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu (v křižovatce Opavská x sjízdná směr centrum). Ulice 28. října (v úseku ul. U Bobříka – ul. Plzeňská směr centrum), ul. Mariánskohorská (v úseku ul. 28. října – Místecká ve směru centrum, vč. ramp na ul. Grmelova a Novinářská) budou uzavřeny pro veškerý provoz. Bude umožněn průjezd autobusům DPO a příměstské dopravy po ul. 28. října v úseku ulice U Boříka – ul. Plzeňská ve směru na centrum po kolejích.

II. Etapa 8. 8. 2015 – 29. 8. 2015

Celkové náklady 53,5 mil. Kč, podíl MSK 9,05 mil. Kč, podíl ROP 44,45 mil. Kč

(opačný směr z centra Ostravy do Poruby – délka trvání 35 dnů)

Uzavírky a objízdné trasy:

Ul. 28. října (v úseku ul. U Boříka – ul. Plzeňská směr centrum), ul. Mariánskohorská (v úseku ul. Místecká – 28. října ve směru Poruba, včetně ramp na ul. Novinářská a Grmelova) budou uzavřeny pro veškerý provoz. Ul. 28. října (v úseku ul. Plzeňská – ul. Fričova) a ul. Opavská ve směru Opava (v křiž. Opavská x Sjízdná, Opavská x Sokolovská, Opavská x 17. listopadu) bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu. Na ulici Grmelova v úseku podjezd ČD – rondel u Kauflandu bude provoz veden po polovinách.

III. Etapa 30. 8. 2015 – 13. 9. 2015

Rekonstrukce křižovatek u TESCA v Porubě, vozovna Poruba a u Slovanu v Porubě.

Uzavírky a objízdné trasy:

Ul. Mariánskohorská (v úseku ul. Místecká – 28. října ve směru Poruba, vč. ramp na ul. Novinářská a Grmelova) budou uzavřeny pro veškerý provoz. Ul. 28. října (v úseku ul. Plzeňská – ul. Fričova) a ul. Opavská ve směru Opava (v křiž. Opavská x Sjízdná, Opavská x Sokolovská, Opavská x 17. listopadu) bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu. Na ul. Grmelova v úseku podjezd ČD – rondel u Kauflandu bude provoz veden po polovinách.

Na křižovatkách ul. Slovenská a ul. Hlučínská a také na křižovatce v Porubě u Slovanu dojde ke změně signalizačních plánů a budou upřednostněny hlavní objízdné trasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …