Moravskoslezský kraj: Průzkum se zaměřil na názory investorů v našem kraji

12.03.2015 14:09

Až 60 procent oslovených investorů, sídlících v průmyslových zónách Moravskoslezského kraje, plánuje v příštích letech rozšíření výrobních kapacit. Celkem 68 procent z nich chce letos přijmout nové zaměstnance.

Moravskoslezský kraj: Průzkum se zaměřil na názory investorů v našem kraji
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Krajský úřad Ostrava

Tato fakta vyplývají z průzkumu, který počátkem roku uskutečnila krajská Agentura pro regionální rozvoj mezi zástupci šedesáti našich i zahraničních společností, které působí v průmyslových zónách v Moravskoslezském kraji, případně hledají v našem regionu lokalitu pro umístění závodu.

Zástupci společností obdrželi dotazník, ve kterém hodnotili mimo jiné kvalitu dopravní a technické infrastruktury v kraji, dostupnost kvalifikované pracovní síly nebo podporu ze strany veřejné zprávy. Více než polovina respondentů spadala do kategorie malý a střední podnik, polovina firem měla méně než 100 zaměstnanců, čtyři z oslovených firem měly více než 500 zaměstnanců.

pro investory jsou důležité především investiční pobídky

„Těší mě, že investoři v mošnovské zóně velmi pozitivně hodnotí nové kolejové napojení Letiště Leoše Janáčka Ostrava, které jsme otevřeli loni v prosinci. Zajímavý je také zájem investorů o brownfieldy. Z těch, co u nás plánují investovat či rozšiřovat závody, je této možnosti nakloněno až padesát procent oslovených,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Vyhodnocená data prozrazují, že pro investory jsou důležité především investiční pobídky, dálniční dostupnost regionu a zajištění dostatečné. Dalším podstatným kritériem je dostupnost a jazyková vybavenost pracovní síly - 93 % firem požaduje znalost angličtiny, druhým nejžádanějším jazykem je němčina (33 %), třetím italština (15 %). Korejština je požadována u dvou ze čtyř korejských firem. S místními hotely je spokojeno 56 % dotazovaných, s restauracemi pouze 37 %.

„Průzkum potvrzuje, že náš kraj má investorům co nabídnout, i když se někteří domnívají, že školy i veřejná správa v našem kraji nedostatečně reflektují jejich potřeby z hlediska vzdělání a odbornosti budoucích zaměstnanců, a to u profesí jako technolog, nástrojář a svářeč. Nicméně máme jakési vodítko, na které oblasti se ještě více zaměřit, abychom přesvědčili i další investory, že právě náš kraj je pro ně příznivé místo pro podnikání,“ dodává hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Součástí konference DET MORE bude i miniveletrh

Vyhodnocení průzkumu poslouží jako podklad pro červnovou konferenci GET MORE Investiční příležitosti v Moravskoslezském kraji. Konference se koná 3. 6. 2015 pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka v Clarion Congress Hotelu Ostrava. Součástí jednodenní akce je miniveletrh zaměřený na představení krajských průmyslových zón a volných kapacit pro investory. Konference se koná v součinnosti s představiteli vlády, účastnit se bude ministr Mládek, generální ředitel CzechInvestu Kučera. Partnery akce jsou Asental, CTP, město Ostrava, vládní agentura CzechInvest a další.

„K nezbytným podmínkám vytváření přátelského proinvestičního prostředí v kraji patří navazování osobních kontaktů mezi vlastníky průmyslových nemovitostí, stávajícími a budoucími investory a také představiteli veřejné správy. Dalším posláním akce je nabídnout kraj investorům, ukázat a zdůraznit pozitivní vzkaz o kraji, jakožto příznivém místě pro investice a podnikání,“ říká ředitelka ARR Petra Chovanioková.

Program konference:

Podpora podnikání a investic jako společná práce vlády a regionů
Zkušenosti investorů s investičním prostředím v Moravskoslezském kraji – infrastruktura
Zkušenosti investorů s investičním prostředím v Moravskoslezském kraji – lidské zdroje
Workshop - Brownfieldy jako zdroj pro nové podnikatelské nemovitosti
Workshop – Možnosti podpory investorů zaměřený na investiční pobídky
Workshop – Bruntálsko a jeho potenciál pro umisťování investic

Podrobné informace naleznou zájemci na investorském webu GET MORE od příštího týdne ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…