Moravskoslezský kraj: Reprezentanti uspěli v celostátním ročníku Fyzikální olympiády

10.02.2016 11:49

Dva ze tří studentů reprezentujících Moravskoslezský kraj se umístili ve vítězné desítce celostátního kola 57. ročníku Fyzikální olympiády kategorie A.

Moravskoslezský kraj: Reprezentanti uspěli v celostátním ročníku Fyzikální olympiády
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Letošní ročník se konal ve dnech 2. až 5. února v Ostravě a v Bílovci.

V konkurenci 49 řešitelů z celé České republiky obhájil čtvrté místo Lukáš Supik z Gymnázia Komenského v Třinci, Šimon Karch z Gymnázia Komenského v Havířově byl devátý. Absolutním vítězem se stal Lukáš Honsa z Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích, který podle Jana Kříže, předsedy ústřední komise Fyzikální olympiády, prokázal největší vyrovnanost v teoretické i experimentální části olympiády. „Padesátý sedmý ročník byl organizačně perfektně zabezpečen, včetně doprovodného programu, který zahrnoval i návštěvu vědecko-výzkumných laboratoří Národního superpočítačového centra IT4Innovations," komentoval průběh akce Jan Kříž a dodal, že i když připravené úlohy byly velmi náročné, soutěžící si s nimi výborně poradili. „Z deseti studentů, kteří se umístili jako vítězové 57. ročníku celostátního kola Fyzikální olympiády, bude na dubnovém soustředění v Hradci Králové vybrána šestice, jež bude v červenci reprezentovat republiku na 47. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády ve švýcarském Zürichu."

Letošní ročník organizovalo společně s Jednotou českých matematiků a fyziků Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. V novodobé historii olympiády se ujalo jejího pořádání už potřetí a navázalo tak na zkušenosti z let 2007 a 1994. „Pořádání tohoto celostátního kola jsme brali jako příležitost představit mladým lidem z celé republiky nejen naše gymnázium, které letos slaví 70. výročí svého založení, ale také Moravskoslezský kraj, jako místo tradičně zaměřené na technické vzdělávání, jehož součástí je samozřejmě i fyzika," řekl Vít Schindler, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…