Moravskoslezský kraj: Zaměstnanci vyrazili do práce bez aut

19.09.2018 18:06

Den bez aut, který je součástí kampaně Evropský týden mobility, už posedmé podpořili také zaměstnanci krajského úřadu, příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje, městských úřadů Kopřivnice, Krnova, Opavy a Hlučína. Do práce dnes dorazili bez auta. Přes 500 lidí přijelo hromadnou dopravou, na kolech, koloběžkách, někteří přišli i pěšky.

Moravskoslezský kraj: Zaměstnanci vyrazili do práce bez aut
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Celoevropská kampaň má letos heslo „Kombinuj a jeď“. Upozorňuje na to, že je výhodné využívat různé druhy dopravy při jedné cestě. Snižuje to nejen náklady na cestování, lidé jsou flexibilnější a doprava není tak přetížená, ale hlavně šetří životní prostředí.

„Letošní heslo Kombinuj a jeď vybízí k zamyšlení nad problémy velkých měst s automobilovou dopravou. Až třetina celkového znečištění ovzduší pochází právě z ní. Proto je nutné podporovat a propagovat nejen hromadnou, ale i alternativní způsoby dopravy. Je to pro náš kraj klíčové, protože elektromobily, vozidla na zemní plyn a v budoucnu i na vodík produkují výrazně méně škodlivin než ta s klasickým pohonem, jsou také méně hlučná. K ekologizaci dopravy v regionu přispíváme například i tím, že soutěžíme nové veřejné dopravce na základě kritérií, zahrnující požadavek ekologického provozu a využití moderních technologií. WI-Fi připojení, klimatizace a další vychytávky ve veřejných autobusech přispívají k zatraktivnění hromadné dopravy,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Akci Na úřad bez auta! pořádal moravskoslezský krajský úřad už posedmé. „Akce pořádané v rámci kampaně Evropského týdne mobility jsou ideální příležitostí, jak ukázat, že k dopravě po městě je možné využít i kombinaci různých dopravních prostředků, nejen automobily. Jsem rád, že i zaměstnanci krajského úřadu se jich účastní v hojné míře. Ještě více mě ale těší, že přibývá těch, kteří do práce takto jezdí denně,“ uvedl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza. Dodal, že zaměstnanci krajského úřadu mají k plnění pracovních povinností k dispozici dva elektromobily a ve flotile služebních vozů 14 aut poháněných stlačeným zemním plynem (CNG).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…