Moravskoslezský kraj má plán, kam směrovat sto miliard z Evropské unie

26.06.2015 18:40

Regionální stálá konference Moravskoslezského kraje schválila svůj první Regionální akční plán pro čerpání prostředků v novém programovém období Evropské unie. Tento plán je významným podkladem pro řídící kraje ke směrování evropských, případně národních zdrojů tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Moravskoslezský kraj má plán, kam směrovat sto miliard z Evropské unie
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Na potřebách a aktivitách v oblastech dopravy, životního prostředí, sociálních a zdravotních služeb, vzdělávání, podpory výzkumu, inovací a podnikání či kultury za téměř 100 miliard korun se shodli zástupci kraje, měst a obcí, akademické sféry, podnikatelského a neziskového sektoru.

„Současná verze Regionálního akčního plánu představuje zodpovědně připravený dokument, který odráží priority a potřeby našeho kraje, a bude tak pro řídící orgány významným podkladem pro přípravu a zacílení výzev na aktivity, které je nezbytné v našem kraji podpořit, ať už z evropských či národních zdrojů. Věříme, že znalost potřeb regionu nám pomůže při dalším vyjednávání s ministerstvy o přísunu evropských peněz, případně i národních do našeho kraje. Snažíme se vyjednat našemu regionu takové podmínky pro čerpání evropských peněz a národních zdrojů, aby většina potřebných a zajímavých záměrů regionu mohla být v budoucnu finančně uspokojena. A to i přesto, že víme, že peněz bude mnohem méně“, konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Dodal, že vytvořit co nejvíce kvalitních rozvojových projektů a získat co nejvíce evropských peněz na to, aby se mohly uskutečnit – to je dlouhodobý cíl politické reprezentace Moravskoslezského kraje. A daří se plnit: Moravskoslezský kraj patří k významným žadatelům o podporu z evropských finančních zdrojů, v počtu podaných žádostí je jedním z nejaktivnějších v České republice. Ve srovnání s ostatními kraji se řadí k těm, jimž se v rámci operačních programů daří získat nejvyšší objem finančních prostředků.

„Evropské peníze využíváme účelně a smysluplně. V programovacím období 2007 až 2013 jsme díky nim mohli podpořit řadu užitečných projektů - od vybavení a úsporných energetických opatření ve školách, přes vzdělávání v technických dovednostech žáků, rekonstrukce sportovišť, transformaci sociálních služeb až po například modernizaci ostravských Svinovských mostů a dalších komunikací. Zejména na rekonstrukce a modernizace úseků silnic II. a III. třídy včetně mostů přitekly miliardy korun,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

„Jsme připraveni realizovat projekty a efektivně využívat finanční prostředky určené na období 2014 až 2020, a přispět tak k vytváření atraktivních životních podmínek a kvalitních veřejných služeb pro obyvatele i podnikatelské subjekty“, doplnil náměstek hejtmana pro evropské fondy, operační programy a regionální rozvoj Martin Sikora s tím, že příkladem cílené podpory reagující na potřeby regionů je dohoda krajů s Ministerstvem životního prostředí, na základě které budou moci kraje poskytovat dotace na výměnu neekologických kotlů za nové nízkoemisní zdroje z prostředků Operačního programu Životní prostředí.

„Jsem rád, že budeme moci pokračovat v  poskytování kotlíkových dotací, o které mají domácnosti stále obrovský zájem. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně,“ uvedl hejtman Miroslav Novák. Tvrdí, že investice do lokálních topenišť jsou ekonomicky výhodné, neboť každá vynaložená koruna je pětkrát efektivnější než u průmyslové investice a na zlepšení kvality ovzduší se projeví okamžitě.

Na výměnu zhruba 80 tisíc kotlů po celé České republice je připraveno 9 miliard korun z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, Moravskoslezský kraj bude moci rozdělit až 1,4 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …