NDM: Car Samozvanec – velké historické drama a třicítka herců na jevišti

20.01.2017 15:48

V české premiéře uvádí Národní divadlo moravskoslezské inscenaci Car Samozvanec v režii hostujícího polského režiséra Andrzeje Celińského. V titulní roli se mohou diváci těšit na mladého herce Davida Janoška.

NDM: Car Samozvanec – velké historické drama a třicítka herců na jevišti
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Příběh o tom, jak se na ruský trůn dostal zběhlý mnich Griška Otrepjev, jenž předstíral, že je synem cara Ivana Hrozného Dimitrijem, který ve skutečnosti jako devítiletý chlapec zahynul za podivných okolností v ugličském klášteře, je u nás dosti známý ze školních výkladů v oboru světových dějin. Dostalo se mu i několikerého literárního či hudebního zpracování (např. Dvořákova opera Dimitrij). „Tento příběh přetavil do podoby historického dramatu u nás dosud neznámý (a dlužno říci, že bohužel neznámý) polský spisovatel Adolf Nowaczyński, který byl v době svého života velmi populární a zároveň i velmi kontroverzní osobností. Velmi ostře se vyjadřoval proti mytizaci polské historie, proti tomu, aby polský národ opíral svou budoucnost jen o minulé legendy, místo o pozitivní práci na modernizaci a zušlechťování svého života ve všech jeho projevech,“ přibližuje autora dramaturg Ladislav Slíva.

Hra Car Samozvanec pojednává o podílu polské šlechty a vojáků na falešné hře, hrané jen kvůli rozšíření polského vlivu do Ruska a kořisti, která z toho může být. Ale Car Samozvanec nepostrádá ani souvztažnost s naší dobou: Dimitrijovo tažení vede ke konfliktu dvou odlišných kultur a způsobů života. I jakkoli jsou Lžidimitrijovy snahy o modernizaci a kultivaci ruského života jistě chvályhodné, o jejich špatném konci nerozhodla jen carova vládcovská nedůslednost a vrtkavost, ale i to, že sem byly vneseny na hrotech zbraní. „A to u těch, kterým je něco vnucováno zvenčí pouhou silou, i když motivovanou dobrým úmyslem, budí nejméně stejně silnou negativní reakci. Zákon akce a reakce nefunguje pouze ve fyzice, ale i v tomto střetu kultur. A je jedno, zda se tak děje v 17. nebo v 21. století,“ pokračuje Ladislav Slíva.

Národní divadlo moravskoslezské inscenaci uvádí v české premiéře v režii hostujícího polského režiséra Andrzeje Celińského. Souběžně se věnuje divadlu i filmu, točí především filmy dokumentární. Jeho snímky se dočkaly mnoha prestižních ocenění: dílo Děti ze stanice Leningradská o chlapeckých prostitutech v Moskvě bylo nominováno na Oscara za nejlepší dokumentární film. Divadlu se věnuje v Polsku i v České republice, v Ostravě režíroval také v Divadle Petra Bezruče a v Komorní scéně Aréna. V NDM dosud uvedl Pána Polštářů Martina McDonagha (2005) a Nebezpečné vztahy Christophera Hamptona (2008). „Soubor činohry NDM je jeden z nejskromnějších a nejtalentovanějších souborů, s jakým se mi poštěstilo v životě pracovat. Navzdory mé slabší znalosti jazyka necítím žádnou komunikační bariéru. Zkušenost a profesionální zdatnost herců jim vždy dovolí vyvodit z mých jazykově nedokonalých výpovědí podstatu hereckého úkolu. Výraznost, profesionalita a kreativnost souboru a svědomitost technických pracovníků, to jsou důvody, pro které se sem již potřetí vracím, s nadějí, že prožiji další zajímavé umělecké dobrodružství,“ říká o spolupráci režisér.

Ke spolupráci s NDM byl Andrzej Celiński přizván také z toho důvodu, že inscenaci uvádí divadlo jako druhý díl volného činoherního cyklu „Sousedé“, kdy v průběhu čtyř sezón představuje činohra NDM každý rok jednoho režiséra či režisérku ze sousedního státu s inscenací textu, který je pro jeho kulturu či pro současnou náladu a situaci v zemi příznačný. „Volba Cara Samozvance je volba typicky polského příběhu, ukazujícího širokou škálu národních rysů a zároveň i věčný ‚polský problém‘, jímž je koexistence s velkým, kulturně odlišným sousedem – Ruskem,“ dodává Celiński.

V kostýmech a na scéně Marty Roszkopfové se mohou v hlavních rolích diváci těšit na mladého herce Davida Janoška (členem souboru je od sezóny 2015/2016), Ladu Bělaškovou, Lucii Končokovou, Pavla Cisovského, Víta Rolečka, Vladimíra Čapku, Davida Viktoru, Tomáše Jirmana a mnohé další. Se všemi carovými strážci a moskevským lidem se na scéně Divadla Jiřího Myrona objeví třicítka herců!

Česká premiéra historického dramatu Car Samozvanec se koná 26. ledna v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…