NKÚ: V hospodaření ŘSD se většinu chyb podařilo napravit, zůstaly ale problémy s náklady na právní služby

22.05.2017 8:37

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jak od začátku roku 2013 do září 2016 hospodařilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se svým majetkem a peněžními prostředky.

NKÚ: V hospodaření ŘSD se většinu chyb podařilo napravit, zůstaly ale problémy s náklady na právní služby
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Kontrola se netýkala činností ŘSD, které přímo souvisí s dálnicemi a silnicemi. NKÚ prověřil Generální ředitelství ŘSD, závod Praha, správy České Budějovice, Liberec, Olomouc a Plzeň. Kontroloři se zaměřili i na to, jak se ŘSD podařilo napravit nedostatky, které NKÚ zjistil při minulé kontrole v roce 2013. Většinu chyb ŘSD odstranilo, problémy ale přetrvaly u nákladů na právní služby. V hospodaření s majetkem zásadní nedostatky ŘSD nemělo.

ŘSD pro objednávání právních služeb používalo prováděcí smlouvy k rámcové smlouvě z roku 2007. Ta platila do listopadu 2010. Hodinové sazby se v rámcové smlouvě pohybovaly od 3 500 korun do 4 800 korun. NKÚ smlouvy kritizoval již v předchozí kontrole. ŘSD mělo zjednat nápravu do konce března 2014, používalo je ale dál a v kontrolovaném období za ně zaplatilo 206 milionů korun. Nové rámcové smlouvy dojednalo až na konci roku 2016. Hodinové sazby v nich byly výrazně nižší – od 800 do 1 800 korun.

Oproti předchozím letům náklady ŘSD na právní služby v kontrolovaném období klesaly. V roce 2015 byly téměř o polovinu nižší než v roce 2013. Na ŘSD se také zvýšil počet zaměstnanců právního odboru. Podle kontrolorů si ale ŘSD najímalo externí právníky i na činnosti, které si mohlo zajistit svými zaměstnanci. Například na běžnou administraci veřejných zakázek, tvorbu vnitřních předpisů nebo vzorových dokumentů ŘSD.

Podle kontrolorů také ŘSD v roce 2013 neoprávněně rozdělilo veřejnou zakázku na právní služby v souvislosti s provozem mýtného systému. Tím se snížila hodnota zakázky pod limit stanovený zákonem. ŘSD tak služby zadalo bez zadávacího řízení jako zakázky malého rozsahu a uzavřelo 12 smluv s jednou advokátní kanceláří. Hodinová sazba u těchto smluv byla 3 500 Kč.

Podle kontrolorů nemá ŘSD dobře vyřešena sídla pracovišť v Praze. Generální ředitelství je rozmístěno ve třech najatých budovách. Za rok 2015 zaplatilo za nájemné 45 milionů korun. ŘSD navrhlo výstavbu nového sídla na svých nevyužívaných pozemcích v Praze 4. Jednání ŘSD s Ministerstvem dopravy od roku 2015 ale vyřešení této situace nepřinesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…