NPÚ: Kapacita květnového kursu v Plasích je naplněna, zbývá prázdninový termín

19.05.2016 10:17

Národní památkový ústav nabízí již čtvrtý ročník letních škol památkové technologie. Frekventanti kursů se naučí, jak připravit vápennou kaši, jak omítnout zeď, jak omítku restaurovat, jaké zajímavosti lze z historické omítky vyčíst – a pod vedením odborníků z NPÚ, Fakulty architektury ČVUT a zkušených restaurátorů objeví řadu dalších (ne)tušených souvislostí.

NPÚ: Kapacita květnového kursu v Plasích je naplněna, zbývá prázdninový termín
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Letní škola v Plasích v termínu 26. až 28. května je už obsazena, ale volná místa zbývají v kursu, jenž se koná od 30. června do 2. července; hlásit se ještě mohou i zájemci o komentované technologické prohlídky hradů Švihov a Bečov nad Teplou.

Novinkou čtvrtého ročníku letních škol památkové technologie je téma konzervace historických omítek ve vápenném systému, které se bude věnovat červnová, pokročilá úroveň školy. Náplní bude vyhodnocení stavu zdiva a jednotlivých fragmentů omítek, návrh postupu prací i vlastní provádění záchranného zajištění líce zdiva a omítek včetně lokálního doplnění ložné malty a omítek. Specifikem bude příprava malt i konsolidantů přímo na staveništi. Více informací včetně přihlášky naleznetena stránce (Ne)tušených souvislostí a na Facebooku (Ne)tušené souvislosti.

Letní školy památkové technologie jsou součástí aktivit připravovaných již šestým rokem v rámci projektu (Ne)tušené souvislosti, jehož dlouhodobým cílem je hledání nových forem prezentace stavebních památek. Projekt, který zahrnuje komentované technologické prohlídky, technologické dílny nebo semináře či právě letní školy památkové technologie, realizuje technologická laboratoř Národního památkového ústavu pod záštitou ministerstva kultury a ČNK ICOMOS. Partnery projektu jsou Ústav památkové péče Fakulty architektury ČVUT, Národní technické muzeum, město Cheb, státní hrad a zámek Bečov nad Teplou a státní hrad Švihov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…