NPÚ: Karlínská Invalidovna se během víkendového festivalu Open House otevře návštěvníkům

15.05.2018 9:51

Karlínská Invalidovna se připojí ke květnovému festivalu Open House Praha. Ten proběhne o víkendu 19. a 20. května po celé Praze a zpřístupní celkem pětašedesát architektonicky zajímavých budov a prostor.

NPÚ: Karlínská Invalidovna se během víkendového festivalu Open House otevře návštěvníkům
Foto: NPÚ
Popisek: Budova Invalidovny v pražském Karlíně

Objekt Invalidovny bude návštěvníkům přístupný po oba dny od 10 do 18 hodin. Prohlídky s průvodce budou vycházet v půlhodinových intervalech, poslední prohlídka začíná v 17.30 hodin. Návštěvníkům doporučujeme pevnou obuv a teplé oblečení. Z bezpečnostních důvodů je zakázán volný pohyb po objektu bez průvodce, na prohlídku není možné vzít psy.

Open House v hlavním městě zdarma otevře 65 architektonicky zajímavých a běžně nepřístupných budov a prostorů. Zájemci si budu moci prohlédnout stavby historické, moderní i budovy současné architektury, nahlédnout do kancelářských nebo administrativních budov, paláců či nádraží. Festival doplní doprovodné programy jako komentované prohlídky města s významnými architekty nebo dětské architektonické workshopy. Světový festival Open House se v Česku poprvé konal v roce 2015, Praha se tak díky tomu zařadila po bok dalších 41 světových metropolí na 5 kontinentech, kde tato událost každoročně probíhá. Iniciativa Open House Praha se připojuje k letošním oslavám sto let od založení samostatného Československa a představí prvorepublikovou pestrost architektonických stylů a přístupů.

Budova Invalidovny v pražském Karlíně představuje skvost české barokní architektury. I když základní koncept byl vytvořen a schválen u císařského dvora ve Vídni, patří mezi nejvýznamnější stavby předního českého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, provedené v jeho vrcholném tvůrčím období ve 30. letech 18. století. Stylově vhodným způsobem kombinuje vojensko-erární charakter stavby inspirovaný římskou antickou architekturou s monumentálním severním průčelím. Toto reprezentativní průčelí palácového typu představuje zajímavý a specificky český ohlas oficiálního „imperiálního“ stylu doby vlády císaře Karla VI. Habsburského. Jako možný zdroj inspirace pro pražskou Invalidovnu mohl sloužit kromě pařížské Invalidovny i komplex El Escorial španělského krále Filipa II. v Madridu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…