Na Lipně už chystají novou sjezdovku

03.09.2015 10:47

Přestože se návštěvníci Lipna nad Vltavou ještě věnují letním sportům, na svazích Skiareálu Lipno už začali o víkendu pracovat dělníci. Připravují hlavní tahák zimní sezóny a to sice novou sjezdovku, na které si lyžaři užijí atraktivní profil. Specializovaná firma využívá při stavbě unikátní ekologickou techniku.

Na Lipně už chystají novou sjezdovku
Foto: Lipno Servis
Popisek: Na Lipně už chystají novou sjezdovku

„Pro letošní rok to bude hlavní novinka zimní sezóny. Lyžaři se mohou těšit na 1200 metrů dlouhý sjezd. Trasa začne na výstupu lanové dráhy Promenádní a lyžař se tak může rozhodnout napojit se na lanovou dráhu Promenádní nebo Střecha. Sjezdovka bude mít šířku 40 metrů a úžasný profil pro lyžaře,“ upozornil ředitel areálu Petr Dušek.

Dále zmínil, že tak jako v loňském roce při stavbě Jezerní sjezdovky, používají při zemních pracích i tentokrát unikátní postupy. Jde o šetrné frézování pařezů do hloubky asi 20 centimetrů pod terén, kdy nedochází k masivnímu zásahu do přírody jako při klasickém trhání pařezů těžkými stroji.

„Na nové sjezdovce pracují výjimečné stroje. Speciálními a na kamení odolnými frézami odstraňují části pařezů tak, že výsledkem je rovný, upravený terén připravený pro konečné využití. Jde o zcela unikátní metodu, která není v České republice běžná,“ vysvětlil Dušek s tím, že Skiareál Lipno se pro tuto revoluční metodu rozhodl zejména pro její šetrnost k přírodě. „Při stavbě sjezdovek se pařezy klasicky vyndávají ze země. Vznikají po nich hluboké jámy, ty se musejí dosypávat a pařezy odvážet. Takto stroje pařezy seříznou a ty zůstávají v zemi. Jde o zcela šetrný zásah,“ podotkl ředitel areálu.

Skiareál Lipno se teprve bude rozhodovat o názvu této nové sjezdovky a návrhy může každý sdělit i na facebookových stránkách areálu. „Chceme, aby nám pomohli i lyžaři, pro které sjezdovky připravujeme. Po loňském roce se jedná o další rozšíření sjezdovek a naši návštěvníci se tak mohou spolehnout, že každá zima v našem areálu přinese další novinky. Sjezdovka bude sice nejvýznamnější, ale rozhodně ne jedinou novinkou letošní zimy,“ slíbil Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …