Na Pražský hrad se v sobotu vrátí císařovna Marie Terezie s bohatým doprovodem

12.05.2017 10:12

Dcera panovnice Marie Antoinetta zahájí provoz piknikové louky v Jelením příkopu.

Na Pražský hrad se v sobotu vrátí císařovna Marie Terezie s bohatým doprovodem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

Průvod více než sedmdesáti kostýmovaných postav v čele s královnou Marií Terezií v kočáře taženém koňmi zahájí v sobotu dne 13. května 2017 na Pražském hradě letní turistickou sezónu a připomene 300. výročí narození této panovnice. Královnu bude v průvodu obklopovat všech jejích 16 dětí včetně Marie Antoinetty a na padesát habsburských vojáků s křesadlovými puškami a šavlemi.

Průvod projde k pódiu na III. nádvoří, kde pak hlavní postavy průvodu sehrají krátkou divadelní inscenaci představující život a dílo ženy, jež velkou část panování válčila o své země a zároveň zavedla některé reformy, např. v roce 1774 v Čechách povinnou školní docházku. Marie Terezie se narodila 13. května 1717 ve Vídni; českou královnou byla korunována v Praze 12. května 1743. Divadelní představení se uskuteční v 10.15, 12.30 a 14.40 hodin.

V rámci zahájení sezóny budou také zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty: Starý královský palác, Příběh Pražského hradu, Katedrála sv. Víta, Bazilika sv. Jiří a Zlatá ulička.

Po skončení prvního divadelního představení dojde rovněž k zahájení provozu piknikové louky v horním Jelením příkopu. Louku pro návštěvníky otevře Marie Antoinetta, jedno ze slavných dětí Marie Terezie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…