Na spolupráci kraje s Francií jsou nejdůležitější konkrétní projekty

16.12.2014 20:12

Pardubický kraj dnes navštívil nově jmenovaný velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourian. V sále rady ho přivítal hejtman Martin Netolický. Zrekapituloval desetiletou spolupráci kraje s Regionem Centre i konkrétní projekty zejména v oblasti školství a kultury.

Na spolupráci kraje s Francií jsou nejdůležitější konkrétní projekty
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Netolický

„Vzájemná spolupráce už dávno nespočívá jen ve výměně delegací. Pro nás jsou nejdůležitější projekty zaměřené na konkrétní cílové skupiny. Kromě dosavadních témat vidíme velký prostor také v oblasti vědy, výzkumu a inovací,“ uvedl na setkání hejtman Martin Netolický.

Jean-Pierre Asvazadourian pracoval na pražském velvyslanectví už v předchozích letech a plynnou češtinou představil hejtmanovi nový projekt Rok ve Francii, který vznikl ve spolupráci s Francouzskou aliancí (Alliance Francaise) a některými českými kraji. Jedná se o roční stáž studentů gymnázií na francouzských lyceích. Studenti bydlí v rodinách, chodí do školy a po návratu předávají své zkušenosti dalším zájemců. Jejich česko-francouzské vazby většinou přetrvávají celá léta. „Je to velmi zajímavá myšlenka, určitě se budeme zabývat tím, aby se také studenti z Pardubického kraje mohli do takového projektu zapojit,“ reagoval Martin Netolický.

Francouzský velvyslanec dopoledne zavítal také na pardubické gymnázium Dašická. Diskutoval s vyučujícími francouzského jazyka a také se samotnými studenty. Zavzpomínal na svou první návštěvu v roce 1989 v bývalém Československu, které bylo plné euforie ze znovunabyté svobody. Ředitel gymnázia Luděk Burian a učitelé francouzštiny s velvyslancem probírali, jakými metodami se u nás francouzština učí a kterých projektů se gymnázium a jeho žáci účastní.

Proč je důležité se učit francouzštinu, ptali se někteří studenti. „Třeba proto, abyste mohli přijet do Francie v rámci programu Erasmus. Ročně u nás studuje na 800 mladých Čechů a naopak zase 800 Francouzů přijíždí do Čech. Láká je tu zejména tradice technických univerzit. Francouzština je důležitá také pro ekonomické vazby s některými zeměmi třetího světa, které v posledních letech nabývají na důležitosti,“ odpověděl pan velvyslanec. Jako diplomat si také poradil s dalšími otázkami gymnazistů, které zajímalo nejen, jak se stal velvyslancem nebo jakým způsobem se nejlépe učit francouzsky, ale také zda jsou dívky hezčí ve Francii nebo České republice.

Gymnázium Dašická spolupracuje čtvrtým rokem se školou ve francouzském Challans. Chlubit se může opakovaným úspěchem svých žáků v celostátních kolech soutěží ve francouzském jazyce. „Jsem ráda, že partnerství Pardubického kraje a francouzského regionu Centre přináší nejen studentské výměny, ale také spolupráci na několika divadelních představeních. Výsledky jsou patrné už nyní – ať už v soutěžích ve francouzštině nebo úspěších těchto představení na přehlídkách,“ prohlásila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která má v gesci školství a kulturu. V rámci česko-slovensko-francouzského projektu například letos v září nazkoušel režisér Éric Cénat ve Východočeském divadle v Pardubicích hru Operace Romeo, která připomněla 25. výročí pádu komunismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …