Na stárnutí populace je třeba se dobře připravit. MPSV zahájilo Národní konvent

04.03.2017 20:01

Kulatým stolem na téma „Bydlení a stárnutí populace“ zahájilo MPSV Národní konvent ke stárnutí populace. Ten si klade za cíl zahájit širokou debatu mezi ministerstvy, odbornou i laickou veřejností o tom, jak by se česká společnost měla připravit na demografické změny.

Na stárnutí populace je třeba se dobře připravit. MPSV zahájilo Národní konvent
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Stárnutí populace je proces, o kterém všichni vědí, ale málokdo pro přípravu na něj něco systematicky dělá,“ řekla náměstkyně ministryně pro řízení sekce sociální a rodinné politiky Zuzana Jentschke Stőcklová a k tomu dodala: „Je to průřezová agenda týkající se celé řady aktérů. A proto s nimi chceme začít diskutovat o návrzích opatření, která musíme přijmout, abychom se na stárnutí populace dobře připravili“.

První kulatý stůl bude zaměřený na různé aspekty problematiky bydlení v souvislosti se stářím a stárnutím populace. Velkým tématem je dostupnost, finanční, místní i co se týče stavebního řešení a bezbariérovosti. Dalším důležitým tématem je kvalita pobytových sociálních služeb a také podpora samostatného bydlení u starších lidí například prostřednictvím terénních služeb nebo výpomoci ve formě služeb pro domácnost.

„V diskusi chceme propojit dva pohledy na problematiku. Současnost, to znamená situaci lidí, kteří jsou nyní v důchodovém a předdůchodovém věku, a budoucnost, to znamená, jak bude vypadat a co bude potřebovat společnost, ve které bude přibývat starších lidí a naopak ubývat těch mladších,“ doplnila náměstkyně. Součástí kulatých stolů by mělo být i představení příkladů dobré praxe ze zahraničí a České republiky.

Po prvním kulatém stole budou v dubnu, květnu, červnu a září následovat čtyři další. Diskutovat se bude o materiálním zajištění ve stáří a chudobě, o zdraví a péči, o tom, co bude znamenat stárnutí populace pro trh práce a také o otázkách vzdělávání, dobrovolnictví a vůbec aktivním zapojení starších lidí do života komunity. Národní konvent ke stárnutí populace pak v říjnu vyvrcholí dvoudenní mezinárodní konferencí na téma Stárnutí a veřejný prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…