Náměstek Tlapa zastupoval ČR na jednání ministrů EU pro rozvoj

02.11.2015 10:10

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa reprezentoval Českou republiku na zasedání Rady EU pro zahraniční věci ve formátu ministrů pro rozvoj v Lucemburku.

Náměstek Tlapa zastupoval ČR na jednání ministrů EU pro rozvoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Ministři se především věnovali přípravě Světového humanitárního summitu, řešení současné migrační krize za pomoci rozvojové spolupráce, implementaci Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj a novému Akčnímu plánu EU k genderu.  Na programu jednání byla také orientační debata k budoucnosti vztahů mezi EU a skupinou zemí AKT (Afrika, Karibik a Tichomoří).

Náměstek Tlapa ve svém vystoupení zejména potvrdil připravenost ČR řešit příčiny problémů migrace ve zdrojových a tranzitních zemích a dále vyzdvihl potřebu solidarity a společné reakce EU. Evropská unie potřebuje na listopadovém summitu ve Vallettě k migraci v Africe přijít s konkrétním návrhem postupu. ČR se bude podílet na financování regionálních svěřeneckých fondů EU k migraci (Sýrie, Afrika) a nad rámec běžných příspěvků do systému OSN hodlá vyčlenit i mimořádné prostředky pro Světový potravinový program (WFP) a Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Martin Tlapa dále zdůraznil význam inovativních forem reakce na současnou migrační krizi, do kterých musí být zapojeny všechny zájmové skupiny, včetně soukromého sektoru. K dlouhodobé stabilitě může přispět i dobře cílená obchodní politika EU se zeměmi, které se s migrační vlnou aktuálně potýkají.

V rámci výměny názorů s ministry životního prostředí náměstek Tlapa informoval o způsobu implementace Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj na národní úrovni a podtrhl existenci Rady vlády pro udržitelný rozvoj (RVUR) jako národního koordinátora celého procesu v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…