Náprstkovo muzeum připravilo pro návštěvníky nový edukační program s názvem „Svět ve vitríně“

07.05.2016 11:12

Od poloviny května 2016 budou mít návštěvníci Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur možnost účastnit se nového edukačního programu s názvem „Svět ve vitríně“.

Náprstkovo muzeum připravilo pro návštěvníky nový edukační program s názvem „Svět ve vitríně“
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Program bude prostřednictvím malých měsíčních výstavek a doprovodných akcí představovat zajímavé předměty a sbírky z rozsáhlých a unikátních fondů Náprstkova muzea a zpřístupňovat tak unikátní sbírkové předměty, které mnohdy nebyly doposud vystaveny.

Mnohočetnost a různorodost sbírek je hlavní devízou Náprstkova muzea a veřejnost se nyní může těšit na výstavky zaměřené na Asii, Afriku, Ameriku a další oblasti. Edukační program rovněž přiblíží mimoevropské kultury a podpoří tak chápání kulturních rozdílů a schopnost jejich přijetí.

První výstavka z cyklu, věnována významnému českému vlastenci, bojovníku za pokrok a zakladateli muzea, Vojtěchu Náprstkovi, bude otevřena v polovině května. Dobové archivní a trojrozměrné exponáty připomenou především Náprstkova studentská léta a jeho mimoškolní aktivity.

Ve zcela netradičním duchu se ponese další výstava Tajemství hedvábí, která připomene pět tisíc let starou tradici výroby přírodního hedvábí. Kromě hedvábných předmětů z čínské sbírky Náprstkova muzea bude k vidění i ukázka chovu živých bourců morušových. Návštěvníci se mohou těšit také na přednášku věnovanou fascinujícím dějinám hedvábného vlákna od bájných počátků ve starověké Číně až po zapomenuté české hedvábnictví a rovněž housenkám, které ho vytvářejí.

V dalších měsících se cyklus zaměří na korálkové šperky z jižní Afriky, japonské hračky či zimní oděvy severoamerických Indiánů. Nebude chybět ani Festival africké kultury plný představení, workshopů a tradiční africké kuchyně. Ten se odehraje na nádvoří muzea na konci července v rámci cyklu „Barevné nádvoří“.

Program bude pokračovat i v následujícím roce. Vstupné na prohlídku výstavky je zdarma v rámci běžného vstupného do muzea.
 
Harmonogram:

1) Student Vojta Náprstek (květen)

Výstavka u příležitosti 190. výročí narození Vojty Náprstka připomene jeho studentská léta. Dobové archivní i trojrozměrné exponáty připomenou především Náprstkovy mimoškolní aktivity z doby studií na gymnáziu v Praze i univerzitě ve Vídni. Náprstek se stal významným organizátorem a účastníkem vlasteneckých společenských akcí jak v Praze, Vídni, tak i v různých českých a moravských městech, která navštěvoval o prázdninách. Aktivní účast na revolučním dění v roce 1848 ukončila jeho slibně se rozvíjející studia a pod hrozbou trestu smrti uprchl do Ameriky.

2) Tajemství hedvábí (červen)

Výstavka připomíná pět tisíc let starou tradici výroby přírodního hedvábí. Tajemství výroby vlákna, které produkují housenky bource morušového, bylo objeveno v Číně. Postupně se tato technologie rozšířila i do dalších zemí. Snahy o zavedení chovu bource morušového se několikrát objevily i v Čechách. Výstavka představí hedvábné předměty z čínské sbírky Náprstkova muzea i památky na chov bource v Čechách. Součástí bude i ukázka živých bourců morušových.

Přednáška Tajemství hedvábí / 16. června 2016 od 17.30 hod.

3) Korálkové šperky z jižní Afriky (červenec–srpen)

Korálkové ozdoby Zulů z Jihoafrické republiky v sobě neskrývají pouze estetické hledisko, ale k zasvěceným dokážou hovořit symbolikou barev a tvarů. Zulské ozdoby lze považovat za komunikační prostředky. Ozdoby, které používají zuluské ženy ke zkrášlení svého zevnějšku, nemají pouze funkci estetickou, ale i informativní. Z těchto šperků dokáže zasvěcený pozorovatel vyčíst mnohé o jejich nositelce. Prostřednictvím korálkových šperků může zulský mladík nabídnout dívce svého srdce i sňatek.

Festival africké kultury / červenec 2016

4) Japonské hračky (září a říjen)

Tradiční hračky jsou úzce spjaty s japonskou kulturou a historií a mají své nezpochybnitelné místo i v moderní době. Dodnes se prodávají jako dárky, suvenýry nebo talismany. Existuje jich velké množství druhů, které lze rozdělit do tří velkých kategorií: hračky, se kterými si děti skutečně hrály, umělecky zpracované hračky, které svým vzhledem zaujmou i dospělého člověka, a hračky fungující zároveň jako ochranné talismany. Hranice mezi nimi však není vždy jasně vytyčená. Děti si s hračkami mohou hrát, ale jejich symbolický význam dokážou plně pochopit pouze dospělí, kteří je tak oceňují na úplně jiné úrovni. Ve sbírce Náprstkova muzea se nachází téměř 1700 hraček, od těch nejjednodušších, po velmi propracované kusy určené k vystavování jako dekorace.

5) Zimní oděvy severoamerických Indiánů (listopad–prosinec)

Výstavka představuje zimní oděvy Indiánů, kteří obývali chladné arktické a subarktické oblasti Severní Ameriky. K vidění budou kalhoty, kabáty a boty, ale také klobouky, rukavice či váčky na uschovávání předmětů. Oděvy byly zhotovovány z kůží a kožešin, z přírodních vláken pomocí vyplétání nebo z vnitřností, jako třeba anoraky a váčky z mrožích střev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…