Náročnou misi vojáků 2. strážní roty ukončil slavnostní nástup

09.11.2014 11:29

Ve slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově se uskutečnil nástup příslušníků 2. strážní roty BAF (Bagram Air Field) po návratu ze zahraniční mise v Afghánistánu. Tu poznamenala tragická smrt pěti českých vojáků, kteří zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka v červenci tohoto roku.

Náročnou misi vojáků 2. strážní roty ukončil slavnostní nástup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Vojákům jednotky byly uděleny medaile Za službu v zahraničí, Záslužné kříže ministra obrany a čestné odznaky AČR Za zásluhy. Nástupu příslušníků 2. strážní roty BAF se zúčastnil ministr obrany ČR Martin Stropnický, který v emotivním projevu zmínil chrabrost vojáků a jejich přínos pro společnost. Doslovně řekl: „Vy představujete smysl západních hodnot, vaše práce a vaše odvaha je obdivuhodná.“

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Petr Pavel ocenil odvahu vojáků, jejich profesionalitu, která jim pomohla překonat těžké chvíle při ztrátě pěti spolubojovníků, i finanční sbírku rodinám padlých. „Žádná částka nevrátí život, na druhou stranu může alespoň zmírnit důsledky toho, že najednou jsou bez otce či blízkého člověka,“ dodal.

Celkem 150 vojáků pod velením kapitána Jiřího Pazděry zabezpečovalo stanovený prostor odpovědnosti v provincii Parwan od dubna do října 2014 s cílem eliminovat nepřátelské aktivity proti jedné z nejdůležitějších spojeneckých základen Bagrám v Afghánistánu.

Základ jednotky tvořili příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi, kteří byli doplněni personálem z dalších devíti útvarů a zařízení AČR.

Jednotka byla operačně podřízena americkému prapornímu úkolovému uskupení, se kterým při ochraně základny úzce spolupracovala. Vojáci strávili při plnění operačního úkolu na patrolách mimo základnu více než 7 000 hodin. Každá z čet má za sebou nejméně jeden bojový kontakt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…