Národní muzeum se umístilo na 56. místě v prestižním žebříčku Hodnocení výzkumných organizací

11.02.2016 17:00

Národní muzeum je nejen významnou sbírkotvornou institucí, ale také výzkumnou organizací, která dlouhodobě vykazuje vysoký standard v oblasti vědy a výzkumu.

Národní muzeum se umístilo na 56. místě v prestižním žebříčku Hodnocení výzkumných organizací
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V žebříčku Rady pro výzkum, vývoj a inovace Úřadu vlády České republiky se Národní muzeum z 220 posuzovaných výzkumných institucí umístilo na 56. místě. Jedná se o nejlepší umístění potvrzující vůdčí roli Národního muzea v oblasti vědy a výzkumu ve srovnání s ostatními paměťovými a sbírkotvornými institucemi v rámci rezortu Ministerstva kultury České republiky. Tímto výsledkem se NM také zařadilo před celou řadu výhradně vědecky zaměřených organizací.

Národní muzeum v roli výzkumné organizace uskutečňuje širokou škálu aktivit v rámci základního a aplikovaného výzkumu v oblasti přírodních i humanitních věd. Výsledky své práce prezentuje prostřednictvím článků v prestižních vědeckých časopisech, vědeckých publikací, výstupů na konferencích i prostřednictvím popularizačních a vzdělávacích aktivit. Právě publikační aktivita byla hlavním kritériem zveřejněného hodnocení výzkumných organizací. Úspěch se opírá o excelentní výstupy například v oblasti mineralogie, entomologie, zoologie, paleontologie, archeologie, antropologie či etnologie.

Jen pro zajímavost, v letech 2010–2014 zaměstnanci Národního muzea kromě sbírkotvorné, výstavní a popularizační aktivity publikovali přes 300 článků v impaktovaných časopisech, pracovali na 117 projektech a přednesli 835 příspěvků na konferencích.

Národní muzeum tímto pokračuje v téměř dvě staletí trvající tradici, která sahá k zakladatelským osobnostem české vědy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…