Národní památkový ústav: Návštěva hradu a zámku v Bečově nad Teplou děti baví víc než loni

05.07.2015 17:08

V tradičních „výletních“ měsících před koncem školního roku navštívilo vzdělávací programy v Bečově nad Teplou výrazně více dětí než v minulých letech. Letos se nabídka pro malé návštěvníky rozrostla i o programy v bečovské botanické zahradě.

Národní památkový ústav: Návštěva hradu a zámku v Bečově nad Teplou děti baví víc než loni
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Státní hrad a zámek Bečov trvale provozuje dvě návštěvnické trasy, nazvané Relikviář sv. Maura a Zámecké interiéry. Obě nabízí i jako speciální výklad pro děti formou lektorského programu. Právě tyto prohlídky přizpůsobené nejmenším návštěvníkům navštěvuje v posledních letech stále více školních skupin i rodin s dětmi. Program Relikviář pro každého, určený především žákům prvního stupně základních škol, funguje již od roku 2011 a umožňuje účastníkům doslova dotknout historie pomocí práce s dotykovým modelem relikviáře sv. Maura ve velikosti 1 : 1. Program Procházka minulostí je předškolákům od tří let a do nabídky byl zařazen teprve loni. Námětově vychází z dětského knižního průvodce po Bečově a jeho okolí s názvem Pohádka o bečovském dávnosnění. Ačkoli je tento program v nabídce teprve druhou sezonu, zájem o jeho absolvování je obrovský.

Poptávka po speciálních programech vzrostla oproti loňsku o téměř 40 procent – a v porovnání s přecházejícími sezonami, kdy byl v nabídce zahrnut pouze jeden prohlídkový okruh pro nejmenší, ještě mnohonásobně více. Speciálních programů se letos v květnu a v červnu zúčastnilo 1196 dětí (spolu s dospělými celkem 1327 návštěvníků). Kromě toho nabízí Bečov podle možností i další programy zaměřené na školní mládež, například Historie pod povrchem (speciální archeologické prohlídky), Dobrodružství stavební historie (poznávání tajemství středověkého hradu), Tesařský workshop a další.

Na dětské návštěvníky nezapomíná Bečov ani o letních prázdninách, kdy se lektorské programy konají pravidelně vždy v 11.15 hod. (Procházka minulostí) a v 15.15 hod. (Relikviář pro každého). Rezervační formulář naleznete na stránkách www.zamek-becov.cz. Kromě toho se mohou děti těšit na cvičnou archeologickou lokalitu – pískoviště přímo na nádvoří, mohou si zapůjčit kostým, navštívit dětský koutek v denní místnosti návštěvníků a čeká je i spousta další zábavy i poučení přímo v zámeckých expozicích.

O prázdninách nabízí Bečov kromě toho dvě výstavy: Velká hradozámecká inventura shrnuje 25 let obnovy významné památky a Památky nás baví představuje práci regionálních edukačních center na památkových objektech v celé České republice. Návštěvníci se mohou těšit i na tradiční Bečovské slavnosti (17. až 19. července)  a v září (12. 9.) na svatební festival Svatba jako z pohádky nebo na Kovářské sympozium. Sezonu zakončí připomenutí výročí 30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura na počátku listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…