Národní památkový ústav: Zámek v Hořovicích přečkal vichřici bez větších škod

11.02.2020 13:18

Vichřice Sabina, která se prohnala nad zámkem Hořovice v noci a ve dne 10. 2. 2020 za sebou naštěstí nezanechala zásadnější škody.

Národní památkový ústav: Zámek v Hořovicích přečkal vichřici bez větších škod
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V noci na pondělí, kdy byl poryv větru nejhorší, došlo k uvolnění a posunu ochranných beden, které kryjí sochařskou výzdobu v areálu zámku. Bedna na hessenského lva na bráně, která je situována západním směrem přímo v trase vichřice, přišla vlivem větru o stříšku.

Nejvíce bylo postiženo právě jihozápadní průčelí zámecké budovy, kde došlo k samovolnému otevření a následnému vylomení okna ve druhém patře a uvolnění okapnice pod oknem v patře prvním. Vítr utrhal část hřebenové krytiny střech hlavní budovy a sousední budovy č.p. 23. Další bedny na sochařskou výzdobu se uvolnily na severovýchodním ohrazení nádvoří směrem do parku.

Naštěstí jsou konstruovány tak, aby v případě silného větru došlo k jejich rozložení a postupnému odpadnutí. Sochy tedy nejsou vichřicí nijak zasaženy. Nyní čekáme na příjezd vysokozdvižné plošiny, pomocí které usadíme bedny zpět na místo.

Zámecký park nebyl větrem nijak zásadně zasažen, snad je to způsobeno odborným zásahem arboristů, který byl proveden na přelomu letošního a loňského roku. Během něho bylo pokáceno několik suchých stromů a odstraněny odumřelé větve v korunách perspektivních dřevin. Jakmile si budeme jisti, že návštěvníkům již nehrozí žádné nebezpečí, zpřístupníme park opět veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.