Národní památkový ústav zve na přednášku na zámek Krásné Březno

05.01.2017 14:05

Přednáška ing. arch. Stanislava Flesara přináší shrnutí dosavadních zkušeností s alternativním využitím sakrálních památek s ohledem na perspektivu těchto tendencí. Vstup volný.

Národní památkový ústav zve na přednášku na zámek Krásné Březno
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Nová využití pro staré kostely – dvacet let poté

Bezmála před dvaceti lety, tedy ve dnech 23.–26. října 1997 se v Teplicích uskutečnilo mezinárodní sympózium „Nová využití pro staré kostely“ pod záštitou Kulturní komise Rady Evropy. Akce se konala symbolicky v nově využitém sakrálním prostoru kostela sv. Bartoloměje, který byl zrekonstruován na luxusní restauraci. Akce proběhla za solidní mezinárodní účasti, nicméně bez zájmu oficiálních církevních institucí, které považovaly téma sympózia za příliš kontroverzní.

Od té doby uběhlo téměř dvacet let a situace se v mnoha aspektech změnila. Stav sakrálního památkového fondu se v mnoha případech zlepšil, přístup církevních institucí je liberálnější a do nového využití pro staré kostely vstoupila občanská sdružení, soukromí majitelé a obce.

Restituce církevního majetku, dotační politika státu, transformace občanských sdružení ve spolky a další legislativní změny přinášejí nové možnosti a příležitosti pro chátrající a nevyužité sakrální památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…