Navštivte Stan proti melanomu v Avionu

12.05.2014 17:03

V Ostravě dne 12. května 2014 - Vypravíte-li se v úterý 13. května v čase od 10 do 17 hodin do Avion Shopping Parku Ostrava, můžete si ve speciální mobilní vyšetřovací ambulanci kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava nechat vyšetřit svá nestandardně se chovající znaménka.

Navštivte Stan proti melanomu v Avionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

V rámci osmého ročníku ostravské fáze akce Stan proti melanomu, která má jako součást celoevropské kampaně dermatologů upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci, se Fakultní nemocnice Ostrava objeví v tomto obchodním centru už počtvrté.

„Melanom day pořádáme v naší nemocnici již několik let,“ informuje Tomáš Oborný, tiskový mluvčí nemocnice a zároveň jeden z hlavních organizátorů Stanu proti melanomu. „Chceme oslovit především lidi, kteří by možná do běžné ambulance ani nepřišli, případně by dorazili zcela jistě později, což je v případě těchto nemocí vždy nebezpečné.“

„Zájem o vyšetření kůže loni byl, stejně jako v minulých letech, obrovský. Věříme, že stejně úspěšná bude tato akce i letos,“ vrací se k loňské akci Kateřina Ježková, ředitelka obchodního centra, a zve k návštěvě letošního Stanu proti melanomu.

V roce 2013 si během Dne melanomu nechalo vyšetřit kůži 620 lidí, z toho více než 400 žen, zhruba o polovinu méně mužů a přes 40 dětí. Specialisté kožního oddělení FNO je v ostravském Avion Shopping Parku vyšetřili v mobilních ordinacích během osmi hodin. „V rámci loňského Dne melanomu bylo diagnostikováno 26 atypických névů a 10 bazaliomů," uvádí Tomáš Oborný. Že podobné preventivní akce mají smysl, potvrdila i primářka kožního oddělení fakultní nemocnice Yvetta Vantuchová. „V posledních letech pozorujeme posun v tom, že lidé chodí na kontroly a mnohé nádory kůže se nám tak podaří zachytit v úplných počátcích,“ řekla primářka s tím, že v těchto případech mají pacienti velkou šanci na vyléčení.

Den melanomu tak odstartuje v tomto ostravském obchodním centru Bezpečně nezapomenutelný týden v Avionu, který potrvá až do 17. května a v průběhu něhož se návštěvníci zábavnou formou dozví spoustu informací nejen o tom, jak si bezpečně zařídit domov, ale například i o tom, jak správně poskytnout první pomoc, jak se bezpečně chovat na internetu nebo při sportovních aktivitách.

Evropský den melanomu vznikl v roce 1999 v Belgii, aby upozornil veřejnost na rizika maligního melanomu, jednoho z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož incidence se stále zvyšuje zejména u mladých lidí. V roce 2000 už tento počin měl evropské rozměry, o rok později se k němu připojila i Česká republika, kde za 30 let stoupnul počet melanomů čtyřnásobně. Zatímco v roce 1970 bylo hlášeno 316 melanomů, v roce 2000 to bylo již 1 413 případů (zvýšení na 447 procent).

Po zahájení osvětové kampaně počty případů dále stoupají . Incidence melanomu v ČR byla v roce 2000 u mužů 14,6 případů na 100 tisíc obyvatel a u žen 13,7 případů na 100 tisíc. V roce 2009 bylo u mužů 21,68 případů a u žen 18,13 případů maligního melanomu na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nárůst je přitom pozorován u žen ve věku mezi 10 až 29 let. Přestože jde o nejsnáze detekovatelný nádor, v ČR na maligní melanom ročně zemře kolem 300 osob. V České republice bylo během uplynulých ročníků Evropského dne melanomu vyšetřeno více než 54 tisíc osob. Cílem dermatologů je odhalit maligní melanom včas.

Včasná diagnostika totiž znamená lepší prognózu. Loni bylo během Evropského dne melanomu v ČR vyšetřeno 3031 osob, podezření na melanom bylo vysloveno u 50 osob a u dvou z nich se melanom histopatologickým vyšetřením potvrdil. Bazocelulární karcinom byl nalezen u 5 osob, spinocelulární rovněž u 5 osob.           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …