Nejvyšší soud: Při veřejných zasedáních ve věci stížnosti na Davida Ratha budou mít přednost akreditovaní novináři

25.05.2017 8:03

Při veřejných zasedáních ve věci stížnosti pro porušení zákona, kterou v neprospěch obviněného bývalého hejtmana Davida Ratha podal ministr spravedlnosti, budou mít u vstupu do jednací síně přednost akreditovaní novináři.

Nejvyšší soud: Při veřejných zasedáních ve věci stížnosti na Davida Ratha budou mít přednost akreditovaní novináři
Foto: Nejvyšší soud ČR
Popisek: Nejvyšší soud ČR, logo

Nejvyšší soud se připravuje na nebývalý zájem médií o veřejná zasedání ve věci stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ve věci zakázek Středočeského kraje, v níž figuruje obviněný bývalý hejtman David Rath a dalších deset spoluobviněných.

Senát trestního kolegia Nejvyššího soudu pod vedením JUDr. Vladimíra Veselého proto nařídil veřejná zasedání ve dnech 30. 5., 31. 5., 1. 6. a 7. 6. 2017 do největší místnosti v prostorách Nejvyššího soudu, do velkého jednacího sálu, který se pro potřeby veřejných soudních jednání využívá jen zcela výjimečně.

Vzhledem k celkovému počtu obviněných, s přihlédnutím na počet jejich advokátů a pochopitelný zájem médií i dalších zájemců z řad veřejnosti, se rozhodl Nejvyšší soud upřednostnit při vstupu do jednací síně novináře, resp. redakce, které se dopředu řádně akreditují.

Nejvyšší soud proto žádá jednotlivé redakce o akreditaci, neboť potřebuje znát dopředu co nejpřesněji, kolik novinářů má o veřejná zasedání zájem a kolik míst bude možno vyčlenit pro ostatní veřejnost. Předpokládá se přitom, že celkem bude takto k dispozici na 60 až 70 míst. Mimo akreditované novináře bude v závislosti na zbývající kapacitě volných míst kritériem pro vpuštění do soudní síně pořadí, v jakém se jednotliví zájemci o sledování veřejného zasedání k soudu dostaví.

U televizních štábů se předpokládá za každou redakci přítomnost redaktora s kameramanem, u rozhlasových, internetových a tištěných médií (agentur) bude akreditován vždy jediný člověk za každou redakci.

Akreditovat se je třeba na každý den nařízeného veřejného zasedání zvlášť, a to prostřednictvím e:mailové zprávy do pošty tiskového mluvčího Nejvyššího soudu (ZDE), kde novináři uvedou své jméno, jméno redakce, kterou zastupují, svůj telefonický a e:mailový kontakt. Akreditují se pouze novináři, akreditace je zahájena vydáním této tiskové zprávy a končí v poledne dne 29. 5. 2017.

Justiční stráž Nejvyššího soudu upozorňuje, že každý, kdo vstupuje do budovy soudu, musí projít bezpečnostní kontrolou. Novináře i ostatní veřejnost proto Nejvyšší soud zároveň žádá, aby se dostavili nejpozději 45 minut před zahájením každého z veřejných zasedání.

Nejvyšší soud se nechystá přenášet veřejná zasedání mimo jednací síň online přenosem. Pokud nedojde v samotném úvodu prvního dne veřejného zasedání ke změně, pak bude možné si pořídit obrazový (i zvukový) záznam na úvod prvního dne jednání a poté až na konci posledního dne zasedání při samotném vyhlašování rozhodnutí. Přitom až z průběhu veřejných zasedání vyplyne, který den bude ve skutečnosti tím posledním. V souladu s ustanovením § 6 odst. 3 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, se předpokládá, že zvukový záznam si bude moci veřejnost pořizovat v průběhu celého jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …