Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice Brno v roce 2016

21.03.2017 13:36

Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice Brno zajistilo v roce 2016 péči pro 6 182 dětí narozených na Gynekologicko-porodnické klinice FN Brno. Oproti předchozímu roku znamená tento počet mírný nárůst, který byl patrný i v rámci celého Jihomoravského kraje, kde se narodilo 13 788 dětí.

Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice Brno v roce 2016
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Počty nedonošených novorozenců zůstávají obdobné, ještě více se ale zdokonalila koncentrace těchto případů do našeho perinatologického centra. V kategorii novorozenců s extrémně nízkou porodní hmotností (méně než 1 000 gramů) jsme dosáhli absolutní 100% koncentrace, tzn. že všech 45 extrémně nezralých novorozenců Jihomoravského kraje bylo porozeno ve FN Brno. Této skutečnosti bylo dosaženo dokonalým naplněním organizačních opatření včetně „transportu v děloze“.

Rok 2016 znamenal po šesti letech snižujícího se výskytu porodů dvojčat opět nárůst (meziročně ze 130 na 152 porodů), pro který ještě nemáme jednoznačné vysvětlení a čekáme na dubnové uveřejnění celorepublikových statistických ukazatelů.

Prioritou Neonatologického oddělení FN Brno je snižování nemocnosti a zdravotních následků perinatálních rizik, výsledky péče roku 2016 prokazují v tomto směru úspěšný trend.

Další prioritou je snaha o zajištění neustálého kontaktu rodičů s jejich dítětem. Zdravým a donošeným novorozencům toto základní právo a potřebu uspokojujeme již mnoho let. V posledních letech se snažíme rozšířit možnosti společného pobytu matky a dítěte i těm nejzranitelnějším a nejkřehčím miminkům, které přicházejí na svět předčasně nebo se rodí s nejrůznějšími zdravotními komplikacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.