Nezaměstnanost v červnu klesla, počet volných míst nadále roste

12.07.2016 21:58

K 30. 6. 2016 evidoval Úřad práce ČR celkem 384 328 uchazečů o zaměstnání. To je o 10 461 méně než v květnu, o 67 067 méně než v červnu 2015 a nejméně od prosince 2008, kdy jich bylo 352 250. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 365 594 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání)

Nezaměstnanost v červnu klesla, počet volných míst nadále roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Podíl nezaměstnaných osob klesl na 5,2 % (květen 2016 – 5,4 %, červen 2015 – 6,2 %). Meziročně se o téměř 37 tis. zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 133 939, což je nejvíce od září 2008. Tehdy jich bylo 139 557. V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za květen, nejnižší nezaměstnanost v EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v červnu 75 regionů. Nejvyšší byl v okresech Jindřichův Hradec (o 9,1 %), Český Krumlov (o 7,6 %), Cheb (o 7,4 %) Chrudim (o 6,7 %), Svitavy (o 6,6 %), Česká Lípa (o 6,5 %) a Znojmo (o 6 %). Nezaměstnanost naopak vzrostla ve 2 okresech – Praha - západ (o 0,7 %) a Písek (o 0,4 %).

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Za pozornost ale stojí fakt, že se nám daří snižovat dlouhodobou nezaměstnanost. Oproti květnu klesl počet uchazečů, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 5 119 osob. V meziročním srovnání je jejich počet nižší o více než 47 tisíc. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů na celkovém počtu nezaměstnaných se meziměsíčně snížil o 0,2 %, meziročně pak o 4,1 %.“

V tomto ohledu sklízí úspěch především intenzivní zprostředkovatelská práce ÚP ČR, úzká spolupráce se zaměstnavateli, realizace aktivní politiky zaměstnanosti, kde jde zejména o veřejně prospěšné práce (VPP), společensky účelná pracovní místa (SÚPM) a intenzívní práce s uchazeči o zaměstnání v rámci poradenských aktivit. V případě uplatnění uchazečů o zaměstnání na VPP není důležitá vysoká kvalifikace či výborný zdravotní stav. Zároveň ale umožňují dlouhodobě nezaměstnanému uchazeči, aby si oživil nebo získal pracovní návyky, a po jejich skončení snáze našel stálou práci. Pokud jde o SÚPM, ta nabízejí klientům možnost získání zaměstnání i ve specializovaných oborech.

„Pokud jde o práci s uchazeči o zaměstnání, Úřad práce ČR se jim snaží zprostředkovat vhodné zaměstnání v co nejkratším čase od zaevidování, maximálně využívá současné příznivé ekonomické situace, která je charakteristická velkou poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. Zároveň je potřeba, aby zaměstnanci i uchazeči o zaměstnání byli co nejlépe připraveni na výkon pracovní činnosti, zejména je důležité průběžné doplňování si kvalifikace prostřednictvím celoživotního vzdělávání,“ doplňuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

V uplynulém měsíci nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR v rámci krátkodobých pracovních poměrů, tedy brigád, více než tisícovku pozic. Oproti předchozímu měsíci je to nárůst o 200 míst. V tomto období zaměstnavatelé řeší mimo jiné zástupy za dovolené. Zaměstnavatelé nejčastěji hledali na omezenou dobu pomocné pracovníky v zemědělství, lesnictví a rybářství, ve výrobě, v oblasti těžby a stavebnictví, v dopravě a skladování, dále řemeslníky, obsluhu pojízdných zařízení nebo uklízeče. Poptávali též číšníky, servírky, barmany, slévače, svářeče, truhláře, pracovníky na sběr ovoce a sklizeň zeleniny, roznášení letáků, výlep plakátů či na mytí aut, recepční, kuchaře, prodavače rychlého občerstvení a zmrzliny, pokladní, plavčíky nebo dozor na dětských letních táborech. Většina firem ale hledá brigádníky spíše prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

V souvislosti s nástupem sezónních prací, ale i vysokým počtem míst v průmyslu, klesl počet nezaměstnaných mužů. V evidenci jich bylo meziměsíčně o 7 580 méně, tedy 182 383.

Pokud jde o absolventy všech stupňů škol a mladistvé, ti zatím celkovou statistiku nijak výrazně neovlivňují. Na konci června jich ÚP ČR evidoval 14 618. Počet mladých lidí bez práce klesl meziměsíčně o 1 392 a meziročně pak o 3 524 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 3,8 % (květen 2016 – 4,1 %, červen 2015 – 4 %). Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 10 538 bývalých studentů, tj. o 1 240 méně než v předchozím měsíci (červen 2013 – 22 167, červen 2014 – 18 314, červen 2015 – 13 922).

„V tuto chvíli evidujeme vyšší počet dotazů ze strany absolventů nebo strany jejich rodičů či prarodičů. Zajímá je především to, kdy jim končí status studenta a jak mají postupovat při první evidenci na úřadě,“ upřesňuje Kateřina Sadílková. ÚP ČR spolupracuje i se školami, které následně informují studenty. A praktické rady se mladí lidé dozvídají také například v rámci Informačních a poradenských středisek nebo burz práce, které v hojném počtu ÚP ČR pořádá po celé republice.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci června okresy Rychnov nad Kněžnou (1,9 %), Praha-východ (2 %), Jindřichův Hradec (2,6 %), Benešov (2,7 %), Jičín (2,8 %), Mladá Boleslav (2,9 %), Pelhřimov (3 %), Prachatice a Rokycany (shodně 3,2 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 32 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11 %), Karviná (10,6 %), Ústí nad Labem (9,7 %), Ostrava - město (9,5 %), Chomutov (9,1 %), Bruntál (8,8 %), Děčín (7,9 %), Sokolov (7,8 %), Louny (7,4 %) a Hodonín (7,3 %).

Kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na trhu práce pozitivně podepisuje také proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli. V rámci monitoringu trhu práce kontaktují jeho zaměstnanci firmy v regionu, vyhledávají volné pracovní pozice pro uchazeče o zaměstnání a poskytují jim informace o jednotlivých nástrojích a opatřeních aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), které slouží zejména k eliminaci dlouhodobého setrvání uchazečů o zaměstnání v evidenci. Výsledkem spolupráce je mimo jiné už zmíněný nárůst počtu volných pracovních míst v databázi ÚP ČR. V uplynulém měsíci jich úřad evidoval celkem 133 939, což je o 4 885 více než v květnu a o 36 956 více než před rokem. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (18 215), ve Středočeském (17 024), v Jihomoravském (11 789), Plzeňském (11 602) a Moravskoslezském (11 525) kraji.

„Rekordní hodnoty počty volných pracovních míst hlásí i kraje, ve kterých je nezaměstnanost v ČR nejvyšší. Tak například na Ústecku evidoval ÚP ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 – celkem 7 587,“ upozorňuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,8), Ústí nad Labem (11,7), Chomutov (10,8), Sokolov (8), Bruntál (7,6), Jeseník (6,7), Hodonín (6,5), Most a Znojmo (shodně 6,4). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci června 39 898 absolventům a mladistvým. Celkem 12 438 míst bylo vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP).

Zaměstnavatelé měli v červnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, kuchaře (kromě šéfkuchařů), pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, obsluhu pojízdných zařízení, slévače, svářeče či prodavače. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. už zmíněný slévač, svářeč, obráběč kovů, zámečník, elektrikář, seřizovač, kovodělník, nástrojář, soustružník, elektromechanik, potrubář, opravář, mechanik, obsluha CNC strojů). Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance. Úřad práce ČR proto klade
velký důraz na prohloubení poradenství a individuálního přístupu nejen ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí důraz na organizaci výběrových řízení či předvýběrů vhodných uchazečů o zaměstnání, které ÚP ČR zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků.

Během června se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 40 818 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o 119 osob, meziročně pak nižší o 1 818 uchazečů. Z evidence naopak odešlo celkem 51 279 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 9 829 méně než v květnu a o 5 651 méně než v červnu 2015. Novou práci získalo 31 890 lidí - o 10 041 méně než v předchozím měsíci a o 5 245 méně než před rokem. Celkem 8 557 z nich ji našlo díky přímé aktivitě Úřadu práce ČR.

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v červnu 41,9 roku. Mezi evidovanými bylo 125 977 lidí nad 50 let a tvořili 32,8 % z celkového počtu uchazečů. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, 42,5 % - celkem 163 388 osob. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 739 dní.

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů a pomocníků v domácnostech, pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, dále řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), číšníků, servírek, kuchařů či pomocných pracovníků v dopravě a ve skladování.

Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči. Ke konci června podpořil v rámci nástrojů APZ celkem 45 805 uchazečů a zájemců o zaměstnání. APZ přispívá k zaměstnávání uchazečů prakticky ve všech oborech. Zaměstnanost také velmi významně podporují projekty financované z národních i evropských peněz. Obzvlášť velký úspěch sklízí projekt „Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II“ (POVEZ II), v jehož rámci mohou firmy získat na zaučení zaměstnanců až šest miliónů korun ročně. Finanční příspěvky jsou určeny na zvyšování odborných znalostí a dovedností stávajících i budoucích zaměstnanců.

V předchozím měsíci se podařilo Úřadu práce ČR umístit na VPP 19 769 lidí. Tento nástroj APZ patří mezi ty nejvíce využívané a společně se SÚPM je tradiční vlajkovou lodí. VPP jsou určeny pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání, kterým ÚP ČR věnuje při zprostředkování zaměstnání zvýšenou pozornost. Jedná se o pozice v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. Úřad práce ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Cílem tohoto nástroje APZ je umožnit především dlouhodobě nezaměstnaným uchazečům a klientům se základním vzděláním, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání na volném trhu práce.

„Smyslem veřejně prospěšných prací je podpora dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Opětovně může Úřad práce ČR podpořit stejného klienta pouze výjimečně. V případě, že se jedná o osobu se zdravotním postižením, uchazeče do 30 nebo naopak nad 50 let či rodiče, který pečuje o dítě do 15 let, popř. musí jít o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, pokud se opakovaně prokáže, že trvá nemožnost pracovního uplatnění na volném trhu práce“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR.

V praxi to znamená, že pokud konkrétní uchazeč o zaměstnání spadá do výše uvedené skupiny, může ÚP ČR udělit výjimku, aby dotyčný mohl u stejného zaměstnavatele nastoupit na VPP opakovaně. Není tedy nutné, aby byl v evidenci ÚP ČR minimálně tři měsíce. Vždy je ale třeba každý takový případ posoudit individuálně. Aby byl tento proces co nejjednodušší, rozhodují o udělení výjimek od 1. 5. 2016 vybraná kontaktní pracoviště ÚP ČR.

Veřejně prospěšné práce zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích při opravách veřejného majetku, v lesnictví, v charitě, sociálních službách, v rámci zaměstnávání osobních asistentů ve školství či dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo jarních údržbách.

SÚPM vyhrazená hrají prim hlavně u firem, a to napříč všemi obory. Díky podpoře v této oblasti dostalo v červnu šanci získat zaměstnání 19 793 uchazečů. Celkem 69 lidí podpořil ÚP ČR v rámci nově zřízených SÚPM u zaměstnavatele (jde o místa, v jejichž rámci ÚP ČR přispívá na jejich vybavení). Nejčastěji zaměstnavatelé využívají SÚPM ve všeobecné a odborné administrativě, v gastronomii, hotelnictví, úklidu, obchodě, ve výrobě a službách (i osobních), ve stavebnictví, zahradnictví, zemědělství, strojírenství či v charitě. Přijímají na ně řidiče, prodavače, řemeslníky, čerpadláře, kosmetičky, výrobní a montážní dělníky nebo skladníky. Celkem 2 745 nezaměstnaných si mohlo na základě příspěvku na SÚPM otevřít svou živnost. Nejčastěji v oblasti osobních služeb, pohostinství, v obchodě, fotografických službách, řemeslech či administrativě.

Uchazečům a zájemcům o zaměstnání vydatně pomáhají v návratu na trh práce i rekvalifikační kurzy, které ÚP ČR finančně podporuje. K 30. 6. 2016 se jich účastnilo celkem 1 390 lidí. Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, o svářečské kurzy, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů a kurzy účetnictví. Pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 – 39, 40 - 44 a 50 – 54 lety. Z hlediska kvalifikace jsou mezi účastníky nejvíce zastoupeni uchazeči s výučním listem, úplným středním vzděláním s maturitou a klienti se základním vzděláním. ÚP ČR může financovat plně nebo částečně tři varianty rekvalifikací – ty, které zajišťuje sám, zvolené rekvalifikace a kurzy u zaměstnavatelů.

V uplynulém měsíci bylo bez práce 201 945 žen (52,5 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 55 689 OZP (14,5% z celkového počtu nezaměstnaných).

Osoby se zdravotním postižením patří mezi skupiny uchazečů o zaměstnání ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky na podporu pracovního uplatnění. V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) finančně podpořil ke konci června 1 771 OZP (z toho jich 46 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji se jedná o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v osobních a úklidových službách, administrativě, prodeji a ostraze, skladníkům, operátorům call center apod. Celkem 167 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci 86 021 lidí, tj. 22,4 % všech uchazečů vedených v evidenci (květen 2016 – 22,5 %, červen 2015 – 19,2 %). Nezaměstnaní pobírali v průměru 6 390 Kč. O rok dřív ji ÚP ČR vyplácel 86 543 klientům.

Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z výsledků za květen 2016, ukazuje, že se Česká republika drží dlouhodobě pod průměrem EU. V tomto měsíci měla dokonce absolutně nejnižší nezaměstnanost v Evropě, a to v rámci sezónně očištěných (ČR – 4 %, EU - 8,6 %) i neočištěných (ČR – 3,9 %, EU – 8,5 %) dat.

Podrobnosti jsou k dispozici na http://ec.europa.eu/eurostat/web/lfs/data/database. Informace o vývoji nezaměstnanosti v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://portal.mpsv.cz/sz/stat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…