Nová naděje pro pacienty s OAB

31.01.2014 18:03

Syndrom hyperaktivního močového měchýře (OAB) neohrožuje zdraví člověka jako jiná závažnější onemocnění. Pokud ale vezmeme v úvahu jeho vliv na kvalitu každodenního života, pak může OAB představovat problém, který je třeba řešit. Mnoho pacientů se stydí se svými příznaky svěřit lékaři a nemoc nechává bez léčby.

Nová naděje pro pacienty s OAB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

Syndrom OAB je přitom většinou dobře léčitelné a mezi pacienty velmi časté onemocnění. Na trh byl navíc nedávno uveden nový lék třetí generace, který zlepšuje příznaky OAB bez nepříjemných nežádoucích účinků, jak tomu bylo u tradičních léků dřívějších generací.

Mýtus o „nemoci starých žen“

Často se o syndromu hyperaktivního močového měchýře mluví jako o „nemoci starých žen“. Přestože OAB postihuje do šedesáti let věku častěji ženy, poměr mužů a žen se s růstem věku vyrovnává a později dokonce převládá u mužů. Onemocnění se vyskytuje jen u 4,8 % žen mladších 25 let, ale výskyt se zvyšuje ve skupině žen nad 65 let až na 31 %. Syndrom hyperaktivního močového měchýře souvisí tedy především s věkem. Dalšími faktory mohou být tělesná hmotnost, opakovaně záněty močového měchýře, ale i deprese a užíváním alkoholu či kofeinu.

OAB a jeho vliv na každodenní život

Základním příznakem OAB je urgence s nebo bez naléhavé inkontinence, která je obvykle doprovázena častým nucením na močení během dne či noci. O urgenci hovoříme tehdy, když žena trpí náhlým nutkavým pocitem nutnosti se vymočit, který je obtížné oddálit. 

Syndrom OAB má nepříjemný vliv na každodenní společenský, fyzický, psychický i sexuální život. Osoby trpící tímto onemocněním mu často podřizují osobní i profesní život. Syndrom hyperaktivního močového měchýře může být navíc spojen s dalšími zdravotními problémy, například se zvýšenou frekvencí infekcí močových cest a kožních infekcí. V některých případech onemocnění vede k rozvoji depresivního syndromu.

Vyšetření se bát nemusíte

Lékařskou pomoc mohou pacienti vyhledat v ordinaci urologa, gynekologa nebo praktického lékaře. Vyšetření se není třeba obávat. Lékař zjistí osobní údaje související s příznaky a souvislosti s jinými onemocněními. K posouzení příznaků slouží i tzv. mikční karty, do kterých si pacienti zaznamenávají množství vypitých tekutin, frekvenci močení a množství moči po dobu nejméně tří po sobě jdoucích dnů. Následuje tělesné vyšetření, včetně zhodnocení velikosti a povrchu prostaty pohmatem přes konečník u mužů a u žen gynekologickým vyšetřením.

Nová léčba bez nežádoucích účinků

Samotná léčba začíná především změnou životního stylu, tedy omezením alkoholu, kávy, ale také kořeněných jídel a citrusových plodů. Dále je třeba dbát na dostatečný příjem vlákniny, vypít alespoň dva litry tekutin během dne a omezit nápoje po 18. hodině. Součástí tradiční léčby jsou také léky na předpis ošetřujícího lékaře, které však doposud měly na některé pacienty nežádoucí účinky, jako je např. sucho v ústech, zácpa, případně porucha vidění (neostrost).

Nová naděje pro pacienty s OAB, kterým tradiční léčba nevyhovovala nebo nebyla dostačující, spočívá v novém typu léčby za pomoci léku třetí generace. Nová účinná látka mirabegron, obsažená v tomto léku, způsobuje méně nežádoucích účinků. Výsledky dlouhodobé studie bezpečnosti této účinné látky potvrzují jeho dobrou snášenlivost a zlepšení klíčových příznaků syndromu OAB. Nový lék tak poskytuje pacientům optimální vyvážení mezi účinností a bezpečností.

Více informací o syndromu OAB a možnostech léčby naleznete například na webových stránkách http://www.musimcasto.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…