Nové měřící stanice v povodí horního toku řeky Opavy

03.02.2015 21:37

V červnu loňského roku zahájil státní podnik Povodí Odry výstavbu měřících stanic v povodí horního toku řeky Opavy. Jedná se o sedm limnigrafických stanic, přičemž na jedné z nich - v Radimi - jsou měřeny i srážky, jedné srážkoměrné a jedné retranslační stanice, umožňující přenos dat z Radimi a Zátoru. Měřící stanice jsou součástí staveb protipovodňových opatření na horní Opavě, jejímž stěžejním a nejznámějším prvkem je nádrž Nové Heřminovy.

Nové měřící stanice v povodí horního toku řeky Opavy
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Cílem staveb bylo zajistit operativní a spolehlivé měření meteorologické a hydrologické situace v povodí horní Opavy s možností budoucí optimalizace manipulací na nádrži Nové Heřminovy. Přenos měřených veličin je zajištěn radiovou sítí na vodohospodářský dispečink na správě státního podniku v Ostravě. Na limnigrafu v Držkovicích bude navíc umístěna i stacionární web kamera, která umožní sledovat situaci i při vylití řeky Opavy, ke kterému dochází v této lokalitě již při pětileté povodni.

Vlastní stavební práce byly dokončeny a stavba byla převzata na konci loňského roku, přičemž kolaudace proběhla v lednu 2015. Po zajištění dodávek elektrické energie budou stanice připojeny do sítě měřících stanic VH dispečinku. Cena celé této investice je 4 714 000,- Kč, z toho 85 % bylo hrazeno z prostředků fondu EU, 5% ze Státního fondu životního prostředí a 10 % z vlastních zdrojů podniku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…