Novou etapu ochrany zemědělské a lesní půdy zahajuje spolupráce Státního pozemkového úřadu a Lesů ČR

20.03.2016 9:42

Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová spolu s generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky Danielem Szórádem.

Novou etapu ochrany zemědělské a lesní půdy zahajuje spolupráce Státního pozemkového úřadu a Lesů ČR
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad.

Dohoda zakládá budoucí spolupráci ve vytváření podmínek pro racionální hospodaření na zemědělské a lesní půdě, lepší ochranu a zúrodnění půdního a lesního fondu se zaměřením na řešení odtokových poměrů a retenci vody v krajině.

Zájmem obou organizací, který deklarují v podepsané dohodě, je zejména nastavení a zahájení spolupráce při realizaci pozemkových úprav. Oba subjekty se budou do budoucna společně podílet na přípravě a shromažďování vstupních podkladů pro zahajování pozemkových úprav, na vlastním zpracovávání návrhů i jejich realizaci. Realizována budou především vodohospodářská a protierozní opatření, která výrazně snižují riziko výskytu povodní, předchází erozi pozemků a slouží k zadržení vody v krajině.

„Vzájemná spolupráce, kterou dnes s podnikem Lesy ČR významně rozšiřujeme, přináší zcela nové a komplexní možnosti řešení úprav státní půdy. Naskytují se nám tak nové příležitosti, jak úpravami zmírňovat negativní dopady klimatických změn, zejména sucha a přívalových srážek,“ hodnotí podpis dohody ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.  

Další oblastí spolupráce obou organizací bude správa majetku. Obě strany stanoví společný postup při zjišťování a odstraňování existujících majetkových a evidenčních nesrovnalostí u pozemků a vzájemného převodu správy těchto pozemků do vlastnictví příslušné instituce.

Obě státní instituce se při výkonu své činnosti často potkávají. Ukázalo se, že vzájemná spolupráce je velmi důležitá a zvyšující se rizika spojená s klimatickými změnami s sebou nesou rostoucí nároky na přiměřené reakce. Od podpisu dohody si slibujeme efektivnější spolupráci v přijímání účinnějších opatření. Zcela jistě máme rezervy při výkonu správy státního majetku a rádi využijeme jakékoliv příležitosti k jejich odstranění,“ dodal k rozšiřující se spolupráci generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Spolupráce se týká také přípravy návrhu legislativních předpisů, které souvisí s pozemkovými úpravami či správou majetku, posílení vzájemné komunikace a zpětné vazby nejen na centrální úrovni, ale i ve formátu jednotlivých regionálních pracovišť. Společně budou pořádány
i konference, semináře a workshopy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…