OKD: Odpad ze spáleného uhlí vracejí zpátky do dolů

01.04.2014 21:27

Ve formě zakládkové plavicí směsi - kašovité hmoty vzniklé smísením s vodou - se do dolů v revíru společnosti OKD vrátilo jen v loňském roce 215 806 tun toho, co zůstává po spalování černého uhlí. Totiž popílku. Hospodaření s komoditou využívanou ke zvyšování bezpečnosti šachet je v režii Hlavní báňské záchranné stanice z Ostravy-Radvanic, která je dceřinou společností OKD.

OKD: Odpad ze spáleného uhlí vracejí zpátky do dolů
Foto: OKD
Popisek: OKD

„Zakládková směs, jež je naším certifikovaným výrobkem, slouží v revíru k vytváření těsných výbuchuvzdorných hrází pro uzavření nepoužívaných důlních děl či k protizáparové prevenci nebo represi,“ informoval obchodní náměstek HBZS Jiří Špírek. Používání popílkové směsi k ochraně důlních chodeb při budování žeber za poruby dobývanými směrným stěnováním na řízený zával je specifikem Závodu Důl Paskov.

„Na šachtách společnosti OKD provozujeme ve smyslu zákona o odpadech devět zařízení na využití těchto odpadů. Ty přeměňují popílek v základovou směs, kterou plavíme z povrchu pomocí potrubních řádů přes jámu do dolů,“ vysvětlil Špírek. Produkty ze spalování uhlí získávají především od producentů v Moravskoslezském kraji. Patří k nim čtyři teplárny a Elektrárna Třebovice společnosti Dalkia ČR, dále Elektrárna Dětmarovice a Energetika Třinec.

„Všechny teplárny a elektrárny jsou technologicky vybaveny suchým odběrem popílku - pneumaticky ho přefoukají do zásobníků, z nichž se plní cisterny našich smluvních přepravců, zejména AWT, Rekultivace a společnosti SAJDOK, které zásobující naše zařízení na využití popelovin,“ popsal obchodní náměstek.  Energetické společnosti platí HBZS za likvidaci popílku poplatek, který slouží k pokrytí nákladů na dopravu a na využití v důlních prostorách, případně na povrchu. Zbývající část finančních prostředků získaných od energetických společností tvoří přiměřený zisk HBZS za poskytování veškerých služeb spojených s popílkovým hospodářstvím.

„Veškeré finanční prostředky jsou v tomto případě z vnějšku a jdou do revíru. Přínos je zde samozřejmě i ekologický, popílek nezůstává v přírodě, ale vrací se tam, odkud vzešlo černé uhlí,“ zakončil Špírek s upozorněním, že určité odpady z tepláren a elektráren, které vzhledem k hrubější frakci (škvára, struska, ložový popel) není možné technologicky splavit do důlních prostor, končívají na povrchu. A to jako součást mnoha zrekultivovaných lokalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…