OS KOVO: Kováci přibližují učňům reálný profesní život

10.05.2016 8:35

Zástupci Odborového svazu KOVO připravili jihočeským technickým učilištím a středním školám přednášky, které mají pomoci žákům v lepší orientaci v pracovně-právních vztazích před jejich nástupem do reálné praxe. Jedna z prvních akcí tohoto druhu se za velkého zájmu studentů uskutečnila ve Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně.

OS KOVO: Kováci přibližují učňům reálný profesní život
Foto: Odborový svaz KOVO
Popisek: Odborový svaz KOVO

„Podstatou našich zhruba hodinových přednášek je přiblížit žákům a studentům technických škol problematiku, která je čeká při nástupu do reálné praxe. Mezi hlavní témata tak patří informace o právech a povinnostech zaměstnance, o tom, jak má vypadat pracovní smlouva a podobně. Samozřejmostí jsou také například informace o podmínkách bezpečnosti práce,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Studenti se v rámci přednášek odborářů dozvědí mimo jiné detailní sdělení o podmínkách pracovního poměru, podobě smluv, či odměňování za odvedenou práci, tedy o mzdě, prémiích a případných benefitech.

„Za zcela zásadní považuji vzdělání v oblasti pracovně-právní, kde se podle našich zkušeností vyskytuje dlouhodobě největší množství nedostatků,“ doplnil Švec.

Odborový svaz KOVO působící na jihu Čech se v posledních měsících velmi aktivně zapojil také spolu s Jihočeským krajem a hospodářskou komorou do kampaně na podporu technického vzdělávání na všech úrovních, od učilišť až po vysoké školy.

„Se získáváním kvalifikované pracovní síly mají firmy obrovský problém. Troufnu si říci, že její nedostatek v některých případech dokonce přímo ohrožuje realizaci zakázek, či jejich kvalitu. To pro některé firmy může v konečném důsledku znamenat až existenční potíže,“ poznamenal Švec.

Například o obsluhu, seřizovače nebo programátory CN a CNC strojů svádějí podniky boj ne nepodobný veřejné aukci. Bere ten, kdo nabídne víc. Na jihu Čech se tak již dnes u těchto profesí pohybuje hrubá mzda okolo 30 až 40 tisíc korun měsíčně.

Podle zástupců OS KOVO zažila tripartita v posledních letech výrazné oživení činnosti. Odboráři v rámci tripartity prosazují, aby se pozornost zaměřila v tomto smyslu již na žáky posledních ročníků základních škol, kteří si vybírají právě učiliště a střední školy k dalšímu studiu. „Musíme dětem a především jejich rodičům ukázat perspektivu technických oborů i to, že řemeslo není nic podřadného, ale naopak něco mimořádně perspektivního a na trhu práce vyhledávaného. Jedině tak můžeme dnešní negativní trend zvrátit,“ zdůraznil vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

„Spolupráce s učilišti, středními a vysokými školami je v současné době znovu zcela běžnou praxí u firem, které si chtějí do budoucna zajistit kvalitní personální obsazení svých provozů,“ doplnil.

Velmi aktivní jsou ve spolupráci se školami na jihu Čech například Robert Bosch České Budějovice, Kovosvit Sezimovo Ústi, Engel Kaplice, Groz – Beckert České Budějovice, Jihostroj Velešín, Motor České Budějovice a další velké strojírenské podniky.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje navíc bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje více než 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Kromě činnosti v této profesní oblasti se aktivně podílí na řešení problémů státní sociální politiky, zaměstnanosti a postavení zaměstnanců, prosazuje principy demokracie a občanské snášenlivosti. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…